Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godina koju žele zaboraviti

Situacija je više nego katastrofalna: Oko pet tisuća turističkih vodiča ostalo bez posla preko noći

Turistički vodič, ilustracija - 1
Turistički vodič, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turistički vodič, ilustracija - 1 Turistički vodič, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turistički vodič, ilustracija - 2 Turistički vodič, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Podaci HZZ-a o broju nezaposlenih osoba Podaci HZZ-a o broju nezaposlenih osoba Foto: DNEVNIK.hr +0 Turisti, ilustracija Galerija 1/4 >>
Pet tisuća turističkih vodiča diljem zemlje doslovce se bori za život. Ove sezone jedva da su odradili pet posto prošlogodišnjeg posla. Zatvaranje granica izravno im se odrazilo na angažman. Mnogi su i ugasili obrte, a oni koji nisu sa strepnjom očekuju iduću turističku sezonu.

Turistički vodiči iz različitih gradova suočeni su s istim problemima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Otkrijte i vi Tajne vodiča: Evo što turiste doista zanima o Hrvatskoj! Slika nije dostupna 'Lascivni vicevi' Crkva se obrušila na turističke vodiče!

"Od početka trećeg mjeseca do sada na kraju posezone vodiči su de facto doživjeli ukupnu tragediju", rekla je Maja Milovčić, predsjednica Društva turističkih vodiča, Dubrovnik.

Vinko Badija iz Udruge turističkih vodiča "Donat" u Zadru rekao je kako turistički vodiči na području Republike Hrvatske ne bilježe niti pet posto prometa od 2019. godine. Situacija je više nego katastrofalna i tragična.

"Ja definitivno smatram da su vodiči izvukli najdeblji kraj u ovoj sezoni. Naime, naše glavno oružje je naš osmijeh, a mi ga sada nemamo jer smo ispod maske", kaže Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice turističkih vodiča.

Osmijeh s lica turističkih vodiča skinuo je koronavirus. Njih oko pet tisuća preko noći ostalo je bez posla.

"Neki su imali neka vođenja kroz kraj drugog i početak trećeg mjeseca, a onda je sve naglo stalo", dodao je Badija.

Pomoć iz državne blagajne stigla je onima s prijavljenim obrtima. No, oni kojima je ovaj posao usputna zarada ostali su i bez nje i bez pomoći.

"Imamo na primjer umirovljenike koji imaju jako loše mirovine i nažalost nismo bili u mogućnosti im nikako pomoći", rekla je Nuić Prka.

Za otprilike 600 dubrovačkih turističkih vodiča ovo je bila godina koju žele zaboraviti. Milovčić dodaje kako vodiči koji su lani bili najaktivniji ove su godine možda vodili 10 puta.

Kraj sezone, i za vodiče i za ostale turističke djelatnike, znači početak života na burzi rada.

Bez posla je trenutačno 147.34 osobe, a samo u rujnu na burzu rada prijavilo se više od 20 tisuća ljudi. U usporedbi s lanjskim rujnom, to je povećanje od 31,2 posto. Najviši porast broja nezaposlenih u odnosu na lani, za čak 81,1 posto, ima Dubrovačko-neretvanska županija.

Turistički vodič, ilustracija - 1 Podaci HZZ-a o broju nezaposlenih osoba Foto: DNEVNIK.hr

Pogled u ekonomsku budućnost neizvjestan je.

"Pitanje je hoćemo li imati gostiju kao ove godine te hoće li ljude biti strah dolaziti jer ne znamo da li će pandemija posustati", rekao je Vedran Jakominić iz Udruge glas poduzetnika.

Vodiči su ipak nešto optimističniji, no kažu da će i u sljedećoj godini trebati pomoć.

"Ako turistički vodiči ne budu osjećali da su potpomognuti, da su na njihovoj strani institucije Republike Hrvatske, onda će s obzirom da se radi o visokoobrazovanim poreznim obveznicima, spakirati kofere i otići tražiti svoju sreću negdje drugdje", rekao je Badija.

A to ne žele - jedino što žele je da što skorije turistima otkriju ljepote Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene