Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turistička sezona 2014. godine, unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, ostvaruje pozitivne rezultate, izvijestilo je Ministarstvo turizma.


Kolovoz je donio rast dolazaka domaćih turista (+2 posto) te rast dolazaka u svim županijama. Dvoznamenkasti rast dolazaka u kolovozu imaju i Splitsko-dalmatinska (+13 posto) i Dubrovačko-neretvanska županija (+10 posto).

Vezani članci Ministar turizma Garri Cappelli (Foto: Dnevnik.hr) Turistički djelatnici strepe zbog slabijeg interesa turista za Jadranom, a ministar poručuje: "Čeka nas vrlo zahtjevna godina" Slika nije dostupna HRVATSKI TURIZAM SRUŠIO SVE REKORDE

Najave posezone (rujan, listopad) isto tako su vrlo ohrabrujuće te na razini cijele godine očekuje se ponavljanje odličnih prošlogodišnjih rezultata, uz rast prihoda od 2-3 posto, stoji u priopćenju.

Turističke brojke: Broj dolazaka dvostruko je veći od broja noćenja!

Prema prvim podacima sustava turističkih zajednica, na Jadranu i u Gradu Zagrebu je u razdoblju siječanj–kolovoz 2014. godine ukupno ostvareno 4,9 posto više dolazaka nego lani, odnosno 10.639.724 turista. Od te brojke 976.178 su domaći, a preostali su strani turisti.

I broj noćenja za navedeni period porastao je za 2,3 posto, odnosno ostvareno je 60.065.739 noćenja. Domaćih noćenja ostvareno je 5.501.480, a sva ostala ostvarili su strani turisti.

"Svi ti podaci dokazuju da pored sunca i mora u Hrvatskoj zaživljavaju i drugi oblici turističkih proizvoda - od kulturnih i rekreacijskih do svih drugih", rekao je ministar turizma Darko Lorencin u Zadru, dodajući kako je zadovoljan rezultatima.

"Gledano po županijama, najveću stopu rasta ima Splitsko-dalmatinska županija koja se po apsolutnim brojkama nalazi na drugom mjestu, odmah iza Istre. Posebni uspjesi vezani su za austrijsko i talijansko tržište, koje se dobro oporavilo i ostvarilo rast, što je iznimno važno za sve destinacije. Također, dobar rezultat zabilježen je i sa slovenskog tržišta, koje je rastom noćenja od 2,3 posto samo potvrdilo veliko povjerenje koje ima u Hrvatsku. Trebamo ustrajati kako bismo sinergijske efekte koje Hrvatska kao turistička destinacija ima, što bolje rasprostrli po cijelom teritoriju“, kazao je Lorencin te dodao kako kontinuirani rast dolazaka dokazuje da popularnost Hrvatske kao destinacije i kao brenda u svijetu raste.

Direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe također se pohvalio dobrim rezultatima. Za prvih osam mjeseci grad Zadar bilježi 16 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja. "Prvi je put da je Zadar već u kolovozu upisao milijunto turističko noćenje, a do kraja godine očekuje se i milijun i pol noćenja", istaknuo je Šupe na konferenciji za novinare.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook