Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gosti ipak došli

Turističke brojke: Broj dolazaka dvostruko je veći od broja noćenja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Podaci za cijelu Hrvatsku o turističkoj sezoni bit će poznati sutra, a ministar turizma kaže da je kolovoz bio prema očekivanjima. Gosti su ipak došli, ali nešto kasnije.

Dubrovnikom je u kolovozu šetalo više gostiju nego u kolovozu prošle godine.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Plan Splita - 1 Apartmanizacija stare jezge Hoće li se Split ugledati na Dubrovnik? "Sve se može regulirati i bez zabrana"

'Voljela bih se vratiti na odmor na tjedan ili dva, ne samo dići kruzerom na jedan dan', rekla je Rose, turistkinja iz SAD-a.

Sa svakom kišnom kapi sezona u sve većem minusu: Mogući pad i do 50%

Vjerojatno i zbog kruzera, broj dolazaka dvostruko je veći od broja noćenja. Dubrovnik bilježi 10 posto više dolazaka i 5 posto više noćenja. A iz srpanjskog minusa, u kolovozu se izvukla Istra i ima 4 posto više noćenja, kao i dolazaka. Najviše ovisni o vremenu, bili su kampovi.

'Kampovi su uspjeli doći do minus 3 posto, hoteli su također oko te brojke, a privatni je smještaj za 11 posto veći', rekao je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, Boris Žgomba.

U srpnju je nedostajalo sunca, no, ministar ističe i raspored praznika u drugim zemljama.

'Njemački turisti su kasnije došli. Mi smo govorili da će turisti doći, no samo malo kasnije, a to se potvrdilo', kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Prve brojke turističke sezone: Zagreb bilježi porast od 20%, a Split 22%!

Zagreb je i u kolovozu potvrdio status jednog od najposjećenijih domaćih gradova. Pa zato ne čudi da je imao 15 posto više dolazaka i 20 posto više noćenja. Slijedeći svjetski trend, Zagreb je u posljednjih nekoliko godina postao prava City-break destinacija, mjesto na koje se dolazi na učinkovit i kratak odmor, ne duži od 4 dana. Pogodan najčešće za upoznavanje znamenitosti.

'Ostajemo dan dva, čuli smo da je Zagreb prekrasan, pa smo ga odlučili razgledati, a onda idemo na obalu', rekao je turist Nicolas.

Posjetit će još jednog rekordera. Splitsko - dalmatinsku županiju. Ona je u kolovozu ostvarila 13 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja. Kako je prošla cijela Hrvatska i je li kolovoz zadovoljio, ministar turizma objavit će sutra iz Zadra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene