"Radiofrekvencija je metoda kojom lokalno uništavate tumor visokom temperaturom", kazao je predstojnik Klinike za tumore prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak.


Velik uspjeh za liječnike zagrebačke Klinike za tumore - prvi put u Hrvatskoj radiofrekvencijom su uklonili tumor na bubregu.Osamdesetčetverogodišnja Ana prva je pacijentica u nas kojoj je tumor na bubregu uklonjen radiofrekvencijom.

Vezani članci Andrej Roth, Lina Budak Oglasio se kirurg kojeg je odvjetnica optužila da joj 7 mjeseci nije rekao da ima rak Indijac operirao gotovo dva kilograma težak tumor na mozgu (Foto: AFP) - 3 Operiran rekordno veliki tumor na mozgu: ''Bio je izbočen kao da pacijent ima dvije glave''

"Bojala sam se! Stara sam i ko zna kak bude! Ne znam kaj su delali, ja nisam niš čula ni vidla!", kazala je ona. Liječnički tim Klinike za tumore obavio je izvrstan posao. Prvi put u Hrvatskoj radiofrekvencijom su uklonili tumor od 4 cm koji se nalazio na bubregu.

"Radiofrekvencija je metoda kojom lokalno uništavate tumor visokom temperaturom, gdje smo išli s dvije igle u jednom kompliciranom položaju gdje je više anestezija imala zahtjevan dio posla, i pod kontrolom CT-a je taj tumor praktički ablatiran", kazao je predstojnik Klinike za tumore prof. dr. sc. Danko Velimir Vrdoljak.

Za tim od 15 liječnika ova je operacija bila pravi izazov. Nije izvedena u kirurškoj već u radiološkoj dvorani, gdje se sve pratilo CT uređajem. "Nismo baš bili u svom domaćem okruženju, u operacijskoj sali. Morali smo zapravo od prostorije za CT napraviti operacijsku salu", kazala je doc. dr. sc. Gordana Brozović iz Zavoda za anesteziologiju.

Za anestieziologe je ovo bio posebno zatjevan posao. "S obzirom da je bilo intubacije i okretanja bolesnice, koja je bila na trbuhu, morali smo to napraviti kroz onaj bubanj od CT aparata", ispričala je Brozović.

No, sve je prošlo dobro. "Ovo je prvi puta rađeno kroz kožu bez nekakvog reza, minimalno invazivnom metodom", veli ona. Pacijentica gotovo da ni nema ožiljak... "Ne boli me! Uopće ne osjetim da sam operirana!", rekla je pacijentica Ana. Iz bolnice će biti puštena već u utorak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju