Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vinkov ipak dao ostavku

Pahor i Vinkov se nisu dogovorili: Nastavlja se prikupljanje potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stranke slovenskog naroda Zdenku Vinkovu Vincencu i premijeru Borutu Pahoru na današnjem sastanku u Ljubljani nije uspjelo postići dogovor o raspisivanju referenduma o pristupu Hrvatske u NATO,

Sastanak se održavao iza zatvorenih vrata, a čini se da Pahor nije uspio u svojoj namjeri i da će marginalna slovenska stranka postati dodatno opterećenje u odnosima Hrvatske i Slovenije. Zanimljivo je da je Vincenc nakon toga najavaio da napušta mejsto predsjednika svoje vanparlamentarne stranke, kako je rekao, zbog političkog pritiska, javlja portal 24.ur.com. SSN najavljuje da neće odustatai od skupljanja potpisa za referendum te kako ga namjeravaju održati. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Majke Srebrenice apeliraju: "Vučićeve prijetnje shvatite ozbiljno, hitno rasporedite NATO snage na granici" Dmitrij Medvedev Tenzije Medvedev upozorio SAD: "Dogodilo se neočekivano, na to se mora odgovoriti"

Predsjednik Stranke slovenskog naroda (SSN) Zdenko Vinkov Vincenc rekao je da će njegova stranka povući zahtjev o referendumu za hrvatsko pristupanje NATO-u ako naša zemlja ukloni nadzornu točku kod Hotize u Međimurju i granični prijelaz Plovanija.

>> 'Hrvatska ne može u EU i NATO jer okupira slovenski teritorij'

'Susret s premijerom bio je neuspješan', rekao je Vinkov-Vincenc nakon razgovora s premijerom za Slovensku televiziju, dodajući da zbog "pritisaka i bolesti" daje ostavku na dužnost. Sve buduće izjave u ime stranke davat će član stranačkog predsjedništva Lovro Škrinjarič budući da dosadašnji predsjednik stranke nije uvjeren da bi referendum doista štetio slovenskim interesima, kako to tvrdi Pahor.

Stajalište vlade o referendumu i hoće li on biti otkazan iznijet će na tiskovnoj konferenciji premijer Borut Pahor, a prema ranijim najavama o proceduri koja će se u vezi s referendumom možda pokrenuti izjavu bi trebao dati i predsjednik parlamenta Pavel Gantar.

Stranka slovenskog naroda objavila je u četvrtak da su njene internetske stranice u zadnja dva dana zabilježile više od šest tisuća posjeta, što je dvostruko više od broja glasova koje je dobila na lanjskim parlamentarnim izborima.

>> 'Učinit ću sve da ratificiramo protokol  o pristupanju, makar i zadnji'

Ukoliko bi prikupili 40.000 potpisa onda bi referendum bio obvezan, a Slovenija ne bi imala važeći ratificirani protokol koji bi poslala depozitaru Atlantske povelje, SAD-u, i ulazak Hrvatske u članstvo NATO-a na travanjskom summitu ne bi bio moguć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene