Nevrijeme koje je poharalo Hrvatsku prepolovilo je ljetinu. Stradale su brojne kulture, a u Baranjskim vinogradima štete su i do 100 posto.

Galerija Tuča uništila poljoprivrednu kulturu - 1 Tuča uništila poljoprivrednu kulturu, ilustracija Tuča uništila poljoprivrednu kulturu - 3 +0 Tuča uništila poljoprivrednu kulturu - 4

Snažno nevrijeme s ledom u nedjelju navečer pogodilo je Baranju. Stradali su vinogradi, ratarske i povrtlarske kulture.

Vezani članci Dobra u Ogulinu VIDEO Dobra u Ogulinu poplavila ulice, izlila se i Kupa kod Klanca. Za vrhunac vodenog vala priprema se i Karlovac Nevrijeme u Zagrebu VIDEO/FOTO Snažno nevrijeme pogodilo Zagreb: U nekim kvartovima pala tuča

"Imali smo tuču koja je trajala 15-20 minuta i 90 posto vinograda nam je uništeno", rekla je Anastazija Sabo iz Karanca.

Za ovogodišnju berbu, kažu, ne moraju se ni pripremati pa su krenuli s pripremama za iduću godinu. "Nama je sad cilj da štitimo vinograd za sljedeću godinu. Nekoliko puta ćemo ga ove godine još tretirano i vidjet ćemo", rekla je Sabo.

Muku muči i gubitke zbraja i gospodin Šandor Sabo. Stradale su mu sve kulture, ali je većinu usjeva osigurao pa će u srijedu komisija procijeniti štetu. "Tu će biti 100 posto štete, na vinogradu isto. Teško je procijeniti koliko će biti štete, ali 50 posto sigurno ima na uljanoj repici, pšenici, ječmu", rekao je.

Mladom poljoprivredniku Danijelu Akermanu stradala je začinska paprika. "Negdje oko 13.000 rasada je puknulo do kraja. Nekih 10-15 minuta je to trajalo, a višemjesečni rad je u tome", rekao je Akerman.

Svoj trud i rad pokušat će spasiti. što iziskuje dodatne troškove: "Zaštita protiv bolesti i pokušat ću s prihranom natjerati da počne tjerati pa ćemo onda vidjeti kroz sezonu."

Stradali su i brojni obiteljski vrtovi. Šandorova supruga u svoj nije imala srca ni ući: "Kad je ujutro pogledala, okrenula se dalje. Nije ni htjela da vidi kako izgleda. Sav trud i sve sređeno je uništeno", rekao je Šandor.

Baranjci kažu da ne pamte ovakvo nevrijeme i nadaju se da se više neće ponoviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju