Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gomilaju gubitke

Koronavirus poremetio poljoprivredno tržište: "Ako se još nešto ovakvo dogodi, nećemo imati što jesti“

Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 1
Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 1 Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 2 Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 3 Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 4 Goran Jančo i Marina Bešić Đukarić - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Svinje - ilustracija Galerija 1/5 >>
Za ozbiljnim mjerama vapi i poljoprivredni sektor, koji je krizu zbog koronavirusa već dočekao na koljenima. Stočari su izgubili kupce i gomilaju viškove, a ratari su pred neizvjesnom žetvom.

Otkako su zatvoreni restorani, a svadbe, krizme i druge svečanosti otkazane, Željko je izgubio tržište. Na njegovoj farmi u Novim Perkovcima trenutačno je 200 janjadi viška.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko će biti novi vlasnici? Vrhunac velike bitke za Fortenovine tvrtke: Dnevnik Nove TV doznaje tko su ponuđači, u igri i dva snažna domaća igrača Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

"Ja ne znam, ja stvarno ne znam što da radim s njima, kud s njima", pita se Željko Ferić iz Ovčara.

Slično je i u Lici, Gorskom kotaru, Dalmatinskoj zagori, gdje se uoči upitne turističke sezone očekuje 100.000 janjadi. Ugrožene su brojne obitelji.

"Ja živim od toga, ja imam suprugu i šestero djece", kaže Ferić.

U problemu su i svinjogojci. Mirku iz Budrovaca kriza je stigla usred izgradnje nove, 19 milijuna kuna vrijedne farme.

"Mi se nismo nadali da će se ovako dogoditi, a stvarno se dogodilo, mogu reći brutalno se promijenilo", kaže Mirko Kolić.

Potražnja je pala toliko da se za kilogram tovljenika nudi manje nego što stoji njegova proizvodnja, tek 10 kuna i 40 lipa.

"Cijena tovljenika je nekih 11,47 kn, znači da ispada da negdje kunu i 20, 30 lipa po kili – minusa", dodaje svinjogojac.

Dva mjeseca uoči žetve poremećaji i na svjetskom tržištu žitarica. Rusija je ograničila izvoz, a cijene na američkom tržištu već su skočile.

"Hrvatska bi isto trebala biti mudra i ne dopustiti da većina naše pšenice izađe kao i svih proteklih godina", rekao je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Hrvatska poljoprivredna komora traži da se robne zalihe dostatne za jedan mjesec, povećaju na količine dostatne za godinu dana.

"Ako to ne učinimo, doista, ako se još nešto ovakvo dogodi i gore, nećemo imati što jesti", dodaje Brlošić.

Ministrica poljoprivrede nudi za državu jeftinije rješenje:

"Recimo, da razmislimo kako aktivirati naše mlinarske kapacitete i kako proizvesti brašno. Manja potreba iz proračuna, veća dodana vrijednost u gospodarstvo", kaže Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Poruku ima i za proizvođače mesa: "Nadam se da će s otvorenjem restorana 11. 5. ovaj problem biti smanjen." Interventni otkup predviđen je za sve poljoprivredne sektore, no tek u manjoj mjeri.

O toj problematici s Goranom Jančom, predsjednikom Središnjeg saveza udruga proizvođača svinja, razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bešić Đukarić.

"Problemi su veliki. Ako ovakvo stanje potraje ili se nastavi, mnogi će zatvoriti svoju proizvodnju. Prvenstveno se to odnosi na tovljače svinja koji akumuliraju gubitke. Nešto je malo lakše onima koji imaju svoj izvor hrane, ali oni koji moraju kupovati hranu nisu likvidni i akumuliraju gubitke. Prije tri i pol mjeseca cijena odojka na tržištu bila je 98 eura na bazi 25 kila žive vage", kaže Janča te dodaje da razgovaraju o rješenju i u stalnom su kontaktu s ministricom poljoprivrede.

"Bitno je da se postave pravila igre za sve jednako, za svinjogojce i prerađivače. Ako ima nekih klaoničkih premija, da se transferiraju prerađivačima da se smanji trošak klanja. Možemo se bazirati na europskim cijenama, međutim naša domaća industrija nama nudi cijene koje su niže od njemačke burze", ističe svinjogojac.

"Samodostatnost u pogledu svinjske proizvodnje je 62 posto, ali to su hrvatski paradoksi gdje mi malo proizvodimo i ni to ne možemo prodati po normalnim cijenama. Nitko ne očekuje da se obogati, samo da živi normalno", ističe on te dodaje kako će poremećaja sigurno biti još.

"Poremećaja će biti sigurno. Imamo malo vremena, mnogi su se morali kreditno zadužiti za opremu svojih farmi, a neki su se morali zadužiti i za proizvodnju. Ako od 100 kuna nečega proizvodite trošak i to prodate za 90 kuna, onda čemu taj posao, čemu traj trud, čemu taj život?" pita se Janča.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene