Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muljaže s popustima

I oni su zainteresirani za Crni petak: Inspekcija objavila na što će posebno paziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trgovce inspektori već nadziru, činit će to i sutra, a po potrebi, i idućih dana.

Pazit će se na pridržavanje odredbi Zakona o potrošačima kojima se uređuje isticanje cijena kod takvih, posebnih oblika prodaje te vezano uz to nepoštenu poslovnu praksu.

U Državnom inspektoratu podsjećaju kako su u studenom 2020. obavili 108 inspekcijskih nadzora posebnog oblika prodaje, a u nadzorima je utvrđeno 18 povreda odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

Pročitajte i ovo Kupovina za Crni petak - 4 ruše se rekordi Gužve u trgovačkim centrima još traju: Za Crni petak potrošili smo 11,2 milijuna eura više nego lani Ilustracija počinje groznica Hrvati će na Crni petak potrošiti 72 milijuna eura! Ovo je 7 stvari na koje trebate paziti kod kupovine

"Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na to da trgovac nije istaknuo cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje te zavaravanje potrošača u pogledu cijena proizvoda ili načina na koji je ona izračunata odnosno zavaravajuća poslovna praksa trgovca", navode. 

"Sukladno članku 18. Zakona o zaštiti potrošača posebnim oblicima prodaje smatra se prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a ista prodaja obuhvaća, između ostalog, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe, kao i prodaje pri kojima se koriste i drugi nazivi, u ovom slučaju 'BLACK FRIDAY' ili 'CRNI PETAK', podsjećaju u DIRH-u.

Napominju i kako potrošač, ako smatra da su neka njegova prava zakinuta problem može prijaviti Državnom inspektoratu ispunjavanjem elektroničkog obrasca 'Podnošenje prijava', slanjem prijave poštom na adresu Državni inspektorat, Šubićeva 29, 10 000 Zagreb ili osobno u Pisarnici Državnog inspektorata. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene