Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drastična promjena u odnosima

Trump je u jednom danu dva puta privukao pozornost svjetske javnosti: Pogledajte što je dosad poznato o povijesnom sastanku

Uskoro bi se trebali susresti Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP)
Uskoro bi se trebali susresti Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: AFP) Foto: Afp
Donald Trump šokirao je cijeli svijet odlukom da prihvati poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una da se sastanu.

Vrlo malo toga se zna o planovima američkog predsjednika Donalda Trumpa za susret sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom. Ono što se zna je da bi se povijesni trenutak trebao dogoditi prije svibnja.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Kim Jong Un (Foto: Getty Images) Pripreme u tijeku Trump opleo po medijima zbog summita s Kimom: ''Ponovno ste u krivu!'' Donald Trump (Foto: AFP) Povijesni sastanak Gdje će se sastati Donald Trump i Kim Jong Un? U užem izboru pet lokacija

Radi se o drastičnoj promjeni u odnosu koji se do sada temeljio na stalnim međusobnim napadima dvojice čelnika koji su prošle godine svijet doveli na rub nuklearnog rata.

Stručnjaci za Sjevernu Koreju kažu kako nemaju prevelika očekivanja od prvog sastanka dvojice čelnika.

A tko ide na sastanak i gdje će se sastati? Sjeverna Koreja vjerojatno će nastojati da Trump dođe u Pjongjang, ali sigurnosna situacija u glavnom gradu Sjeverne Koreje to će učiniti nemogućim, piše CNN.

"Ali Kim Jong Un nije napuštao zemlju od preuzimanja dužnosti. Teško je zamisliti sastanak u Europi, teško je zamisliti sastanak u Pekingu. Moguć je sastanak u nenaseljenom selu Panmunjom na granici Sjeverne i Južne Koreje", smatra Adam Mount iz Federacije američkih znanstvenika.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in već je zakazao sastanak s Trumpov u travnju također u selu Panmunjom koje se nalazi u demilitariziranoj zoni.

Nije poznato tko bi osim Trumpa i Kim Jong Una trebao biti na sastanku. Službenik Trumpove administracije rekao je za CNN da razmišljaju o dovođenju vanjske pomoći za bilo kakve pregovore zbog iscrpljenog State Departmenta.

Velika pobjeda Sjeverne Koreje

Što želi Sjeverna Koreja? Za njih je već velika pobjeda činjenica da je Trump pristao na sastanak. To je već godinama prioritet vanjske politike Sjeverne Koreje, a postoji čak i film u kojem američki predsjednik dolazi u njihovu zemlju.

Jeffrey Lewis, profesor na Institutu za međunarodne studije u Montereyu, kaže kako bi sastanak s američkim čelnikom pokazao da je Sjeverna Koreja nuklearna država i stvorila bi se percepcija da je Washington smatra ravnopravnom.

Čak i ako se na sastanku ne postigne ništa, Pjongjag bi i dalje mogao imati koristi i kriviti SAD da je spriječio napore da se postigne mir.

Kada je u pitanju SAD, Sjedinjene Države više su puta istaknule kako žele da se Sjeverna Koreja denuklearizira. Trump je ranije poručio kako želi vidjeti "vjerodostojne poteze prema denuklearizaciji od strane Pjongjanga prije nego pregovori mogu započeti". No, stručnjaci kažu kako bi administracija trebala smanjiti očekivanja jer je vrlo malo vjerojatno da će se Kim htjeti odreći svoje nuklearne sposobnosti. Dodaju i kako bi SAD trebao početi s manjim zahtjevima kao što je pauziranje nukelarnih testiranja.

Inače, stručnjaci imaju mala očekivanja od ovog sastanka, ako se on uistinu dogodi. "Vidjeli smo ovaj film toliko puta i ranije", kaže Duyeon Kim. Teško je naime zamisliti kakav dogovor bi se mogao postići jer SAD želi denuklearizaciju, a teško da će Sjeverna Koreja odustati od zastrašivanja.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene