Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBRANA OD POPLAVA?

Troskot opleo po lokalnim vlastima: "Od Karlovca umjesto grada rivijera rade vaterpolsko igralište"

Zvonimir Troskot
Zvonimir Troskot Foto: Damjan Tadic/Cropix
Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot upozorio je u subotu da se od Karlovca umjesto grada rivijera radi vaterpolsko igralište, usmjerivši svoju kritiku na način izgradnje sustava obrane od poplava i izostanak suradnje karlovačke vlasti, HEP-a i Hrvatskih voda.

Troskot je u Karlovac stigao na poziv Udruge za zaštitu prirode i okoliša "Brodarci" nakon što je o načinu izgradnje sustava obrane od poplava govorio u Hrvatskom saboru.

"Oduševljeni smo što je netko konačno prihvatio temu o kojoj pričamo mjesecima, da Karlovac ne bi smio biti grad zidova. Ovdje postoji toliko dobrih rješenja da ne bismo trebali vidjeti zidove", poručio je predsjednik Udruge "Brodarci" i nezavisni karlovački gradski vijećnik Tomislav Novak.

Troskot je izrazio nezadovoljstvo "politikom i strategijom vladajućih u Karlovcu i njihovim rješenjima". "Nije nam logično da se toliki novac troši na projekte i nasipe koji sužavaju korita zbog čega poplave povisuju vodostaj, što stvara kaos u Karlovcu", rekao je.

Upozorio je da su utrošeni milijuni kuna, ali da je najvažniji kanal Kupa-Kupa zadnji na listi prioriteta iako bi, smatra morao biti prvi jer se time rješava cijeli problem poplava u Karlovcu. Troskot je predložio da se napravi brana koja bi preusmjerila Kupu u kanal na čijem bi sedmom kilometru bila retencija, što bi pogodovalo i šumama hrasta lužnjaka koje se, ocijenio je, uništavaju.

Pročitajte i ovo Poplave na karlovačkom području - 3 POPLAVE NA KARLOVAČKOM PODRUČJU Selo koje je postalo otok godinama sluša ista obećanja: ''Voda je na sve strane, tako nam je cijelog života''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VISOKI VODOSTAJI U Karlovcu poplavljene ceste: "Vodostaji su blizu vrhunca. U zadnjih 38 dana ovo nam je treća poplava"

Pozvao se pritom na inženjerska rješenja iz 1960-ih i 1970-ih godina.

Zastupnik Mosta upozorio je i na problem izostanka suradnje Grada Karlovca s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) i Hrvatskim vodama.

Hidroelektrana 'Lešće' mogla bi se koristiti kao brana u sustavu obrane od poplava ali s obzirom na to da suradnje nema taj se objekt, osim što je opasan za živote ljudi koristi samo za proizvodnju i prodaju struje, rekao je Troskot.

Ustvrdio je da se ne poštuje državna strategija upravljanja vodama. Postavio je pitanje o tome tko zarađuje od projekata koji su po njegovoj ocjeni neshvatljivi i zaključio da "očito postoje interesi u HEP-u i Hrvatskim vodama".

Upozorio je i da se više ne čiste korita rijeka. "Prije su dubine korita bile osam metara, a sada su četiri. Tko ima interes od ovoga. Smrdan je ekosustav. Napravljen je ekocid", rekao je Troskot. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene