Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojska na terenu

Pred stanovnicima još jedna neprospavana noć, jednu gospođu spašavao HGSS. "Nije normalno kad ti voda ulazi u kuću"

Aktualno Galerija Ivana Kopčić Ivana Kopčić Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 4 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 4 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 3 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 2 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Poplave u Hrvatskoj Kostajnici - 1 Galerija 1/9 >>
Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je u ponedjeljak o nekoliko poplavljenih obiteljskih kuća u općini Gračac i zatvorenim cestama u Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Karlovačkoj županiji, te da je u tijeku smirivanje stanja i opadanje vodostaja rijeka.

U Sisačko-moslavačkoj županiji i dalje su u obrani od poplave angažirani pripadnici Oružanih snaga RH na području Dvora, Sunje, Hrvatske Kostajnice i rijeke Une, pri čemu je vodostaj Sunje u opadanju, a vodostaj Une stagnira s tendencijom laganog opadanja.

Tijek događaja pratite u nastavku:

19:15 Mišo Čičak iz Hrvatskih voda je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Ivanom Kopčić je rekao da se vrše redovni obilasci i sanacije. "Trenutno nijedna kuća nije ugrožena", rekao je Čičak.

Vodostaj Kupe će još rasti, dodaje Čičak, ali ističe da ne bi trebalo biti bujčnih poplava jer nema najava novih oborina. Na mjestu koje je stradalo u potresu vrši se rekonstrukcija nasipa. No, kako je kazala Kopčić, pred stanovnicima Petrinje i okolnih mjesta je još jedna neprospavana noć.

19:05 Pod vodom su i mjesta u Lici. "Cijelu noć smo imali pet lopata za snijeg, pumpu i nagrtali tamo u jedan šaht da može pumpa izvlačiti. Konstantno čitavu noć, stalno je navirala. Nije normalno kad ti voda ulazi u kuću, nije normalna situacija.  Ne možes se ti protiv toga boriti, to je toliki val, tolika bujica odozgora, ne možeš ti to spasiti", rekao je Mirko Mart iz Hrvatske Kostajnice za Dnevnik Nove TV.

Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, ističe da će zbog same zime biti teže isušiti temeljne ploče i zidove, ali se nada da će se uz zajedničke snage to vrlo brzo riješiti.

Do nekih dijelova na području Kostajnice moglo se samo čamcima. Po jednu gospođu morao je HGSS. "Gadno je za onog tko mora ići na posao. Meni se dogodilo da idem na dijalizu pa je malo situacija lošija, ali se uglavnom snalazimo", rekla je Marica.

Iako je vodostaj rijeke u Une u opadanju, neki dijelovi Hrvatske Kostajnice i dalje su odsječeni, do njih se može doći samo radnim strojevima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

17:10 Vodeni val spušta se i prema Banovini, odakle je o situaciji izvijestila reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

"Vodeni val prijeti Petrinji i Sisačko-moslavačkoj županiji, a posebno Novoj Drenčini. Vojnici su izašli na sam nasip rijeke Kupe, a trenutno  je raspoređeno oko 125 pripadnika, a u pripravnosti ih je 280 kako bi se na vrijeme obranile kuće od potencijalne poplave", rekla je Kopčić.y

Vodostaj Kupe je na 127 centimetara, dodala je Kopčić. "Iz Hrvatskih voda poručuju kako se moraju nadopuniti oštećeni nasipi oštećeni u potresu", zaključila je Kopčić.

Strahuje se od noći, kada bi voda mogla krenuti jače navirati.

17:01 Rijeka Una u laganom je opadanju. No unatoč tome, poplave su napravile veliku štetu. Poplavljeni su podrumi kuća uz samu rijeku. Sve raspoložive snage su na terenu, pumpe u nekim podrumima nisu ugašene od sinoć. Unatoč vodostaju u opadanju, do nekih kuća u Kostajnici moguće je doći isključivo radnim strojevima.

"Svake godine isto! Svake godine isto. Imate crte na zidu iz 2014., pa iz 2019. i 2022.", ističe nezadovoljni Goran iz Hrvatske Kostajnice.

Obilne kiše poplavile su dio Gračaca. Zbog izlijevanja podzemnih voda, u Novom Naselju poplavljeno je desetak kuća, stradao je namještaj, ispumpava se voda iz podruma. A na nekim mjestima je vodostaj dosezao i do dva metra. Mještani ne pamte ovakvu poplavu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"Sve smo iznijeli van. Bilo je 35 centimetara vode u kući, prešlo je preko utičnica, sada pokušavamo spasiti što se spasiti da", rekla je Marina Čović u Dnevniku Nove TV.

Ivo Tomić je kazao da moraju kompletno renovirati etažu kuće.

12:00 Zbog vode na kolniku zatvorena je za sav promet cesta DC47 između Hrvatske Kostajnice i Dvora, između Hrvatske Kostajnice i Hrvatske Dubice i u samoj Hrvatskoj Kostajnici. Također, za sav promet zatvorene su županijske ceste 3156 Mala Gorica-Žažina, 3246 Nova Subocka i 3253 Košutarica.

Oborinske bujice i podzemne vode uzrokovale su jučer plavljenje nekoliko kuća u Općini Gračac u Zadarskoj županiji tako da je pet stanovnika izmješteno iz tri obiteljske kuće, a nekim su kućanstvima dostavljene namirnice i drva za ogrjev.

Prokopan je kanal za istjecanje vode te se voda počela povlačiti, a ugroženim objektima iz kojih se povukla voda prema potrebi se dostavljaju isušivači. Stanje se smirilo jučer poslijepodne.

U Ličko-senjskoj županiji i dalje traje izvanredno stanje obrane od poplava na dionicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok, u vezi s mjerodavnim vodomjerom Selište.

Zbog izlijevanja vode na prometnice zatvorene su županijske ceste 5146 Donji Kosinj-Rudinka i Kosinjski most-Studenci, 5153 Gornji Kosinj-Bakovac i 5203 Dobroselo-Mazin.

Pročitajte i ovo Poplava u Hrvatskoj Kostajnici - 1 U POMOĆ STIGLA I VOJSKA VIDEO/FOTO Poplave, klizišta i tuča: Krajem dana povlače se rijeke - "Vodovodna voda je neispravna za piće"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve službe na terenu Obilne oborine na području više županija: Poplavljeni podrumi i prometnice, srušena stabla, voda se izlila iz kanala i potoka

Izvanredne mjere su na snazi i u Karlovačkoj županiji zbog povišenog vodostaja Kupe na vodomjeru Karlovac.

Nijedna stambena kuća ni gospodarski objekt nisu poplavljeni u Karlovačkoj županiji, ali je zbog izlijevanja Kupe iz korita na prometnice i dalje u prekidu promet na državnoj cesti 36 Karlovac-Šišljavić i Karlovac-Pokupsko u mjestima Blatnica, Donja Kupčina i Gradec Pokupski.

Vodostaji Korane i Kupe trenutno su u opadanju, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene