Hrvatska od svibnja ignorira presudu Suda Europske unije, a po pitanju problema rješavanja odvoza troske iz Ravnih kotara. U 10 godina, četiri Vlade i tri ministarstva nije bilo moguće razriješiti nastali problem pa brdo silikomanganske troske i dalje stoji na istom mjestu te na taj način šteti zdravlju ljudi.


Prizor godinama isti - 140 tisuća tona troske nepomično ''leži" u srcu Ravnih kotara. Svibanjska presuda Suda Europske komisije kao da ne postoji.

Vezani članci Davor Filipović Većina članica EU-a protiv prijedloga o najvišoj cijeni plina, Filipović: "Trebamo uredbu koja će poslati poruku špekulantima da neće zarađivati u vremenu krize" Sudski čekić Jednome od braće Lijanovića osam godina zatvora u aferi Hypo leasing

"Kako mogu ignorirati nešto što je zaključak Europske unije, a s tim više što će Hrvatska od Nove godine i predsjedavati Europskom unijom?", upitao je Zdravko Belušić iz Eko udruge "Ravni kotari".

I dok u Europskoj uniji ima promjena, mještani Biljana Donjih i okolice poručuju kako se za njih stvari ne pomiču s mrtve točke. U Škabrnji i Nadinu se crne krovovi kad zapuše bura. Crne se prsti, krovovi, odjeća, voda...

"Dokazano je da to brdo zagađuje zrak, okolinu, plodna tla u blizini te podzemne vode", nastavio je Belušić. Problem nisu uspjele riješiti četiri Vlade, a s "crnim brdom" pred očima mještani ljudi liježu i bude se. Brdo troske im je tek 50-ak metara od kuća.

Troska je ovdje od 2010., otkad je dovezena iz šibenske tvornice elektroda i ferolegura. Mještanima Biljana Donjih jedino veselje donosi kiša jer onda su bar sigurni da vjetar ne raznosi čestice po zraku.

Od prošle jeseni oko odvoza se dogovaraju DORH, ali i tri ministarstva: državne imovine, zaštite okoliša i energetike i obrane. Odakle nam stiže objašnjenje čija bi briga troska trebala biti.

Iz odgovora Ministarstva obrane su odgovorili: "Od strane Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo državne imovine je određeno kao nositelj aktivnosti sanacije otvorenih površinskih kopova boksita odnosno uklanjanja troske s lokacije Biljana Donjih."

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje bi trebalo brinuti o čistoći zraka i okoliša poručuju sljedeće: "Presudom Europskog suda nisu ukinute odluke nadležnih tijela Republike Hrvatske te će se odluka o izmještanju navedene mineralne sirovine donijeti na razini svih uključenih tijela. O svim daljnjim koracima, javnost će biti pravovremeno informirana."

A tu informaciju mještani Biljana Donjih ne vjeruju da će dočekati. Jedina želja mještana jest uklanjanje troske pod bilo koju cijenu. Tu želju ponavljaju već 10 godina uzalud.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju