Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofalno stanje

VIDEO Trošimo jednako vode, ali neki plaćaju dvostruko više!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Možete li vjerovati da neki od nas potroše jednako vode kao i drugi, a plaćaju čak dvostruko više? Vjerujte!

Katastrofalno stanje vlada u hrvatskom vodovodnom sustavu. Prema analizi koju je objavio Institut za javne financije, izrada računa za vodu nema kriterija, građani plaćaju dvostruke naknade, vode iz nekih vodovoda iscuri 78 posto. Srećom, reformu takvog sustava u velikom će dijelu platiti Europska unija.

Pročitajte i ovo Mjesto Ruda - 3 Cetinska krajina Puknuo je magistralni cjevovod, voda je tekla cestom i nosila sve pred sobom: "Da su djeca 10 minuta kasnije išla na misu, diglo bi ih u zrak" Pitka voda u Splitu - 1 UVIJEK ISTA PRIČA Split opet bez pitke vode, bez struje, građani su ogorčeni: ''Nemar je to i nebriga!''

Zašto vodu na Krku plaćaju 100% skuplje nego vodu u Splitu? Zašto su u Dardi godinama plaćali dvije iste naknade u jednom računu? Zato što 118 hrvatskih vodopskrbljivača neispravno obračunava cijenu vode. Tek njih 5 šalje poštene račune - Čakovec, Đurđevac, Makarska, Split i Sinj. 'To je bezobrazno', komentirala je Marija Fluhar iz Darde.

Nepravilnosti u cijeni vode

Vodoopskrbne tvrtke obavljaju i odvoz otpada, pogrebne usluge, pa ne znaju koliki su troškovi samo vode. Primjenjuju neujednačene kriterije za utvrđivanje fiksnog i varijabilnog dijela cijene. Dva puta naplaćuju naknadu za koncesiju, kroz cijenu vodne usluge i kao zasebnu stavku. Dva puta naplaćuju fiksni dio cijene, kroz potrošnju hladne vode i kroz potrošnju tople. Gube vodu kroz cjevovode ili krađu vode.

Europskoj uniji normalno je da 18% vode iscuri negdje u sustavu. Hrvatskoj Kostajnici i Imotskom normalno je da im iscuri 78% vode. 'Ni u vodovodu u Splitu ni u Sinju ni u Imotskom se nikad nije pazilo na količinu vode jer voda je bila neprikosnovena. Imali smo je koliko smo htjeli', rekao je Antonio Kardum iz splitskog vodovoda.

Sada htjeli ne htjeli, moramo promijeniti vodovodne cijevi starije od 30 godina. Da se 3 milijarde eura koje će poslati Europa, ispravno potroše, pobrinut će se Hrvatske vode.

'Ukoliko to ne napravimo, poslije 2023. godine ćemo plaćati penale Europske komisije i sve ono što ne napravimo morat ćemo plaćati iz vlastitih sredstava', kaže Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede. Iz vlastitih se sredstava već sada ne može pokriti dvije trećine vodovodnih poduzeća. Pa će u okrupnjavanje. Od 152 vodovoda, ostat će, prema planu 21.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene