Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MITO I KORUPCIJA

Trojici varaždinskih poduzetnika određen istražni zatvor, najavljene žalbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni pritvor trojici varaždinskog poduzetnika koje Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) sumnjiči za davanje i primanje mita za projekt dogradnje i rekonstrukcije pročišćivača otpadnih voda.

Istražni zatvor određen je Željku Buniću, bivšem direktoru varaždinske komunalne tvrtke Varkom i bivšem gradskom vijećniku s Nezavisne liste Ivana Čehoka, predsjedniku Uprave GR grupe i nekadašnjem HDZ-ovom gradskom vijećniku Robertu Gotiću te Stjepanu Ptičeku, vlasniku tvrtke Ecoenergy i bivšem direktoru Coninga.

''Sud je prihvatio prijedlog EPPO-a i protiv sve trojice okrivljenika odredio istražni zatvor po svim predloženim osnovama zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti isto ili slično kazneno djelo'', rekao je Tomislav Kamber iz EPPO-a.

Kamber nije htio komentirati hoće li se istraga pokrenuta protiv trojice poduzetnika širiti s obzirom na to da su u četvrtak pretražene i prostorije Fonda za zaštitu okoliša te ured i dom bivšeg načelnika te ustanove.

Bunićev branitelj Ivan Gržić je kazao da odluku suda smatra u cijelosti neosnovanom te je najavio žalbu.

''Mojem branjeniku je određen istražni zatvor zbog iteracijskih i koluzijskih razloga. Takve razloge smatram neosnovanim jer nemaju utemeljenja u bilo čemu. Bunić ni fizički niti tehnički ne može ponoviti djelo jer više nije u upravi Varkoma'', kazao je Gržić.

Neslužbeno se doznaje kako su sva trojica detaljno iznosila obranu te da su poricali djela za koja se sumnjiče.

EPPO je prije izvijestio kako sumnja da su trojica okrivljenika, od svibnja 2021. do 14. srpnja 2022., dogovorili da će Gotiću biti dodijeljen posao na izvođenju projekta dogradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu, čija je prvotna vrijednost procijenjena na 23,7 milijuna eura, a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda Europske unije.

Dogovorili su da će Bunić i Ptiček, kao odgovorne osobe svojih trgovačkih društava, osigurati da Gotić dobije ugovor u zamjenu za odgovarajuću novčanu nagradu.

Policija: Uhićenje spriječilo plaćanje radova tvrtkama okrivljenika

Novčana nagrada za Bunića bila je neutvrđeni postotak ukupne vrijednosti projekta. Nagrada za Ptičeka je dogovorena tako da Gotićeva tvrtka angažira jednu od njegovih tvrtki kao podizvođača u izvođenju radova u sklopu projekta, u vrijednosti od 9,7 milijuna eura bez PDV-a.

EPPO ih sumnjiči da je tvrtka u kojoj je Bunić bio direktor prvo angažirala Ptičekovu tvrtku za izradu glavnih projekata i ishođenje građevinske dozvole za projekt.

Kao što je bilo prethodno dogovoreno s druga dva okrivljenika, u postupku javne nabave Ptiček je ponudio cijenu znatno nižu od procijenjene vrijednosti, pa je Bunićevom odlukom ponuda njegovog društva odabrana kao najpovoljnija.

U postupku izmjene projektne dokumentacije Ptičekova tvrtka izradila je glavni projekt u koji je unesen geotehničko-građevinski projekt, koji je prethodno izradio Gotić.

Ptiček je osigurao da će zaštita građevinskih jama potrebna za izgradnju ovog projekta biti izvođena posebnom metodom, za koju je specijalizirano upravo Gotićevo društvo. Na taj je način osigurano da ono može ponuditi najpovoljniju cijenu i ostvariti prednost pred ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima.

U postupku predmetnog javnog nadmetanja ponuda Gotićevog trgovačkog društva u iznosu od 35 milijuna eura odabrana je kao najpovoljnija, a u skladu s ranijim dogovorom kao podizvođača angažirao je Ptičekovo društvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna namještali poslove Europski tužitelj opet u akciji: Trojica uhićena u Hrvatskoj zbog primanja i davanja mita

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON ISTRAGE Podignuta optužnica za Janaf: USKOK objavio detalje, terete Kovačevića da je primio više od šest milijuna kuna mita

Kako je izvijestilo Ravnateljstvo policije, kriminalističko istraživanje i uhićenje osumnjičenika spriječilo je izvođenje i plaćanje radova navedenim trgovačkim društvima.

Tijekom jučerašnjeg dana, na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provedene su pretrage pet domova i drugih prostora, devet pretraga poslovnih prostorija i tri vozila te je pronađena poslovna dokumentacija i oduzeto više komada tehničke opreme.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene