Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ISTRAGE

Podignuta optužnica za Janaf: USKOK objavio detalje, terete Kovačevića da je primio više od šest milijuna kuna mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića i još šest osoba, a zbog kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, pomaganja u nezakonitom pogodovanju i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Kao što je krajem prošloga mjeseca i najavila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, USKOK je napokon nakon provedene istrage podigao optužnicu protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i ostalih.

Kovačević je prvooptuženi, a USKOK ga tereti da je primio više od šest milijuna kuna mita u gotovini od drugooptuženog Kreše Peteka. Istražitelji sumnjaju i da je Petek dao oko više od pola milijuna kuna mita bivšem direktoru sigurnosti u Janafu te najmanje 600.000 kuna mita direktoru Janafova transporta nafte. Petoosumnjičeni je osnivač tvrtke Luvis Projekt, koja se također, kako se sumnja, okoristila na dogovorenim poslovima s Janafom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna spomenula i agrokor Šefica DORH-a najavila nove optužnice: "Nadam se da nećete reći da me to tražio predsjednik"

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao optužnicu protiv sedmorice okrivljenika, ne navodeći njihova imena već samo godinu rođenja (1969., 1960., 1976., 1961., 1968., 1970., 1980.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, pomaganja u nezakonitom pogodovanju i poticanja na nezakonito pogodovanje.

''Optužnicom se drugookrivljenom stavlja na teret da je, u razdoblju od srpnja 2019. do 17. rujna 2020. u Zagrebu, kao osnivač i stvarni voditelj poslovanja jednog trgovačkog društva, s prvookrivljenim predsjednikom uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (JANAF), s trećeokrivljenim direktorom Sektora sigurnosti i zaštite te s četvrtookrivljenim direktorom Sektora transporta nafte u JANAF-u, dogovorio da će u zamjenu za novčanu nagradu koju će im periodički isplaćivati u gotovini, poduzimati sve potrebne radnje kako bi se u postupcima nabave za poslove JANAF-a kao investitora za koje je drugookrivljeni bio zainteresiran, osigurala prednost te status jedinog ili najpovoljnijeg ponuditelja, odnosno osiguralo da društvo drugookrivljenika i njegovi partneri dobiju ciljane poslove'', navodi se u USKOK-ovoj objavi.

''Postupajući sukladno postignutom dogovoru, drugookrivljeni je u više navrata predao prvookrivljenome ukupno 6.200.000 kuna u gotovini, trećeokrivljeni ukupno 550.000 kuna u gotovini, a četvrtookrivljeni ukupno 600.000 kuna u gotovini, dok su oni poduzimali sve potrebne radnje kako bi u postupcima nabave osigurali društvu drugookrivljenika dobivanje onih poslova za koje je bio zainteresiran'', stoji u optužnici.

''Prvookrivljeni je u dogovoru s drugookrivljenim, investicije za koje je drugookrivljeni bio zainteresiran uvrštavao u Plan investicija JANAF-a ili u njegove Izmjene i dopune, a trećeokrivljeni i četvrtokrivljeni su mu potom ustupali tehničke specifikacije znatno prije nego što je dokumentacija postala dostupna ostalim zainteresiranim gospodarskim subjektima ili su mu prepuštali kreiranje tehničke specifikacije ili omogućavali sudjelovanje u kreiranju uvjeta tehničke i stručne sposobnosti koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti da bi participirali u postupcima nabave. Na temelju tako pripremljenih tehničkih specifikacija trećeokrivljeni i četvrtokrivljeni su inicirali, a prvookrivljeni odobravao pokretanje nabave'', opisao je USKOK.

Slijedom toga su ''ponude društva drugookrivljenika, također uz suglasnost prvookrivljenika u postupku nabave bile odabirane kao jedine ili najpovoljnije, a u jednom postupku nabave su drugookrivljeni i petookrivljeni tehničku specifikaciju prilagodili posebnim kompetencijama i referencama njihovih trgovačkih društva te su prvookrivljeni, trećeokrivljeni i četvrtookrivljeni društvu drugookrivljenika i njegovim poslovnim partnerima osigurali prednost u procesima nabave i osigurali poslove vrijedne 64.465.191,50 kuna, za što im je drugookrivljebi isplatio navedene nagrade u gotovom novcu''.

USKOK opisao sumnje o tome kako je tekla dodjela poslova

USKOK također prvookrivljenom stavlja na teret da je, ''od ožujka 2012. do 17. rujna 2020., kao predsjednik uprave JANAF-a, s četvrtookrivljenikom osnivačem i odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, dogovorio da će u zamjenu za plaćanje kupoprodajne cijene nekretnina i pokretnina koje odabere za sebe i članove svoje obitelji te plaćanje drugih troškova, kao i za prikrivanje njegovog vlasništva nad tom imovinom njenim upisom na društvo četvrtookrivljenika, poduzeti sve potrebne radnje da tom društvu i njegovim poslovnim partnerima osigura prednost u nabavi i dobivanje informatičkih poslova kojih je investitor JANAF, ali i podizvođačkih radova koje će JANAF dodijeliti drugim trgovačkim društvima''.

''U realizaciji dogovora četvrtookrivljenik je u ime svog društva naložio plaćanje kupoprodajne cijene za stan u Zagrebu, stan u Splitu, jedno osobno vozilo i višegodišnji najam drugog osobnog vozila za prvookrivljenika koji je poduzimao sve daljnje potrebne radnje kako bi u postupcima nabave društvu četvrtookrivljenika i njegovim partnerima osigurao dobivanje informatičkih poslova kao i podizvođačkih ugovora''.

''Prvookrivljenik je u Planove investicija JANAF-a uvrstio više poslova te je nalagao pokretanje postupaka nabave primjenom modusa direktnog ugovaranja, ograničenog prikupljanja ponuda ili otvorenog javnog nadmetanja, pri čemu je nalagao i da se četvrtookrivljeniku prepusti kreiranje tehničke dokumentacije za provedbu nabave i odabir uvjeta tehničke i stručne sposobnosti, kao i odabir društava kojima će se dostaviti pozivi za podnošenje ponuda. Potom je prvookrivljeni davao suglasnost za pokretanje tako prilagođenih postupaka nabave u kojima su, također uz suglasnost prvookrivljenika društvo četvrtookrivljenika ili njegovi poslovni partneri odabirani kao jedini ili najpovoljniji ponuđač te su društvu četvrtookrivljenika i njegovim poslovnim partnerima dodijeljene nabave informatičkih usluga ukupne vrijednosti od 18.229.905,50 kuna''.

Osim toga USKOK prvookrivljenika tereti da je s ''direktorom jednog trgovačkog društva, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje da njegovom društvu i poslovnim partnerima osigura dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti od 15.500.000 kuna, pod uvjetom da kao podizvođača u okviru isporuke takvih vatrogasnih vozila angažira društvo šestookrivljenika te da mu za to isplati 4.126.000 kuna, na što je sedmookrivljeni pristao''.

''U realizaciji dogovorenog prvookrivljeni je u Plan investicija JANAF-a uvrstio navedenu nabavu, a zatim je naložio trećeokrivljenom da prepusti sedmookrivljenom kreiranje tehničke specifikacije i uvjeta tehničke i stručne sposobnosti koje potencijalni ponuditelji moraju ispuniti, što je trećeokrivljeni i učinio. Iako je ponuda zajednice ponuditelja u kojoj je bilo i društvo sedmookrivljenika bila jedina, postupak je poništen jer ponuda nije sadržavala potpunu dokumentaciju pa je prvookrivljeni naložio trećeokrivljeni da pokrene novi postupak, ovaj put primjenom modusa izravne pogodbe u pregovaračkom postupku nabave s navedenom zajednicom ponuditelja. Tako je trećeokrivljeni u cilju stvaranja privida legalnosti takvog postupanja, inicirao pokretanje nabave primjenom navedenog modusa s obrazloženjem da je pristigla samo jedna tehnički prihvatljiva ponuda, iako je znao da je navedena ponuda rezultat činjenice da je sedmookrvljeni kreirao tehničku dokumentaciju te uvjete tehničke i stručne sposobnosti. Zatim je, uz suglasnost prvookrivljenog odabrana navedena ponuda, a nakon toga je sedmookrivljeni sukladno dogovoru s prvookrivljenim u ime društva kojem je direktor zaključio ugovor o kupoprodaji softwarea s društvom šestookrivljenika za ukupno 4.126.875 kuna što je iznos koji je i isplaćen'', navodi USKOK u optužnici.

Od novca do stanova i automobila

Na opisani način ''prvookrivljeni je društvu šestookrivljenika i njegovim partnerima osigurao prednost u procesima nabave i dodjeljivanje poslova vrijednih ukupno 30.078.220,34 kune, za što mu je kao protuuslugu šestookrivljeni platio kupoprodajnu cijenu njegovih nekretnina i pokretnina te višegodišnji najam osobnog vozila''.

Optužnicom se ''četvrtookrivljenog tereti da je u razdoblju od kolovoza 2018. do srpnja 2019. u Zagrebu, kao direktor Sektora transporta nafte u JANAF-u, na traženje i u dogovoru s petookrivljenim, odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, da tom društvu osigura prednost u nizu nabava za izvođenje radova i pružanje usluga za investitora JANAF, prepuštao petookrivljenom sačinjavanje tehničkih opisa radova i usluga uključujući i određivanje dokaza tehničke i stručne sposobnosti konkurenata u postupcima nabave. Tako je u postupcima nabave pokrenutim na temelju dokumentacije koju je petookrivljeni uskladio s mogućnostima i referencama društva u kojem je odgovorna osoba, to društvo redovito bilo jedini ponuditelj te su mu dodijeljene sve dogovorene nabave radova i usluga. Na taj način je društvu u kojem je petookrivljeni odgovorna osoba četvrtookrivljenik osigurao prednost u nabavama radova i usluga te dobivanje poslova ukupne vrijednosti od 5.860.000 kuna''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potrebno dodatno ulaganje Plenković objavio vijest koja bi mogla razveseliti Orbana: "To se može u roku od 20 do 30 dana..."

U optužnici je predloženo oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od trećeokrivljenika i četvrtookrivljenik, dok je u odnosu na prvookrivljenik predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi.

U odnosu na prvookrivljenika i još jednu osobu za kaznena djela poticanja na pranje novca i pranja novca istraga je obustavljena.  Međutim, USKOK je u odnosu na tu osobu, na temelju podataka prikupljenih tijekom istrage, u smislu članka 88. i 89. Zakona o porezu na dohodak inicirao pokretanje postupka utvrđivanja nerazmjera između zakonitih izvora prihoda i stjecanja imovine pred nadležnom Poreznom upravom, navodi USKOK.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene