Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom prehladi

Tri stvari koje nikako ne biste smjeli raditi kada ste prehlađeni

Ublažite simptome prehlade
Ublažite simptome prehlade Foto: Getty
Iako se vani već lagano osjeća miris proljeća, prehlade, gripe i viroze i dalje su u punom jeku. Počelo je s bolovima u mišićima, a zatim brzo eskaliralo do začepljenog nosa, kašlja, visoke temperature i groznice. Jedino što nam preostaje jest boriti se protiv prehlade svim sredstvima, što znači da su nam vitamini i lijekovi protiv prehlade i bolova sastavni dio kućne ljekarne. Mnogi nisu ni svjesni da u silnoj želji za izliječenjem radimo mnoge stvari zbog kojih nam se stanje vrlo lako može pogoršati.

 

 

1. Rijetko prati ruke

Kada smo prehlađeni, kihanje, kašljanje i curenje nosa dio su paketa koji ne možemo izbjeći. Ne moramo ni govoriti da sav sadržaj završi upravo na našim rukama, zbog čega vrlo lako možemo zaraziti ljude oko sebe. Jednostavnim dodirom prekidača za svjetlo, tipkovnice, olovke i drugih površina nesvjesno pogoršavamo svoje stanje, ali i dovodimo druge u opasnost od zaraze. Upravo je zbog tog razloga higijena ruku iznimno važna. Zato u sezoni prehlade i gripe, što je zapravo upravo sada, steknite naviku pranja ruku svakih nekoliko sati, čak i ako vam ruke ne izgledaju prljavo.

2. Biti aktivni

Jedna od najvećih grešaka koje svatko od nas radi kada je prehlađen jest izlaganje povećanom fizičkom ili psihičkom naporu. Iako mnogi misle da prehladu mogu lako prehodati, ona se vrlo lako može pretvoriti u nešto gore. Koliko god bilo teško ostati kod kuće zbog obične prehlade, ako imate laganu temperaturu, proljev ili mučninu, preporučuje se ne ići na posao kako ne biste zarazili svoje kolege ili pogoršali svoje stanje. Ako ipak nemate temperaturu, možete ići na posao dokle god ne pretjerujete s dnevnim aktivnostima, a svoje stanje možete ublažiti vitaminima i lijekovima poput šumećih tableta ili spreja za nos.

Ublažite simptome prehlade Izbjegavajte fizički i psihički napor Foto: Getty

3. Pretjerivati s lijekovima

U trenutku kada osjetimo da su nam nosnice začepljene, a grlo nas grebe, prvo što nam pada na pamet jest posegnuti za lijekovima koji se nalaze u našoj maloj kutiji prve pomoći. Iako nema ništa loše u tome, ima u načinu na koji ih koristimo. Oni su tu kako bi nam olakšali stanje u kojem se nalazimo, no budemo li ih koristili pretjerano, postići ćemo negativan učinak.

Mnogi najviše griješe u pretjeranom korištenju spreja za nos. Kapi ili sprej za nos ne bi se smjeli koristiti više od sedam dana bez prethodnog konzultiranja s liječnikom. Njihovo pretjerano korištenje može isušiti sluznicu, zato je vrlo važno prije svakog korištenja kapi ili spreja dobro očistiti nos fiziološkom otopinom kako bi se spriječilo isušivanje. Pomoći mogu i kapi za nos koje u sebi sadrže dekspantenol, koji štiti sluznicu i potiče njezino zacjeljivanje.

Bakin savjet: Snižavati temperaturu hladnim tušem

Svatko od nas ima baku ili mamu koja nam je u nekom trenutku našeg života proslijedila svoje mudrosti koje se prenose iz naraštaja u naraštaj. Jedna je od njih zasigurno i ta da ništa ne skida visoku temperaturu bolje i učinkovitije od hladnog tuša. Međutim, hladna ili, još gore, mrzla voda stvorit će suprotan efekt, zbog čega će temperatura porasti još i više. Želimo li sniziti temperaturu na ovaj način, najbolje bi bilo tuširati se u mlakoj vodi desetak minuta. Ne samo da će nam se temperatura tijela sniziti već će nam pružiti i osvježenje koje je u tim trenucima itekako dobrodošlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Susjedi sumnjaju na jedno Hara kašalj za koji nema lijeka, a liječnici ne mogu utvrditi ni uzrok: "Što god dajemo od terapije, ne pomaže" Ilustracija Apel liječnika Ambulante u susjedstvu pune pacijenata: Djeca su posebno pogođena, pedijatri poslali važno upozorenje

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene