Broj krađa u trgovinama povećao se za vrijeme korone. Kradljivci koriste to što su svi kupci maskirani, tako da trgovcima u identifikaciji ne pomaže ni videonadzor.

Galerija


Maska koja nas štiti od virusa pomogla je mnogima, ali ne i prodavačima koji vode borbu s manjkom robe na policama. Kažu da im u borbi s kradljivcima ne pomaže im ni videonadzor.

Vezani članci Ilustracija E, nećeš, razbojniče! Krao u trgovini pa napao zaštitara koji ga je uhvatio na djelu Štite i straše Imaju maske koje istovremeno štite i straše, biste li ih isprobali?

"Mi ne možemo koristiti videonadzor jer svi nose maske. Ne možemo se približavati kupcima zbog držanja socijalne distance. Te krađe su organizirane, dolaze organizirane grupe koje od toga žive. Ovdje se ne radi o krađi iz neimaštine, ovdje se radi o krađi artikala koji su relativno skupi i koji se vrlo brzo mogu prodati na crnom tržištu", rekao je vlasnik trgovine Ivica Katavić.

Ipak, one spadaju u male krađe jer se radi o iznosu manjem od 1000 kuna.

"Policija ne reagira na te krađe jer nema obvezu za to po službenoj dužnosti. Policija je obvezna reagirati tak za krađe koje su veće od 1000 kuna, a oni koji dolaze u trgovine to znaju i dobro su pripremljeni", rekao je Katavić.

Dražen Prole, policijski službenik za odnose s javnošću Osječko-baranjske županije, rekao je da se "progon poduzima temeljem Članka 295., što znači da se poduzima progon privatnom tužbom".

Na području Slavonije i Baranje broj malih krađa u odnosu na prošlu godinu u padu je i za 33 posto, ali u porastu je ukupni broj krađa.

"Imamo ih 268, dok smo u 2019. u periodu od osam mjeseci imali 243 kaznena djela. To su kaznena djela koja prelaze 1000 kuna i radi se o povećanju od 10 posto", rekao je Prole.

Vlasnici trgovina apeliraju na državu jer krađe i do 1000 kuna njima puno znače.

"Država nam to ne priznaje kao porezni priznati rashod. Oni se pozivaju na kalo, rastep i lom", rekao je Katavić.

Trgovcima preostaje samo čekati da epidemija završi kako im u trgovine ne bi više ulazili maskirani kupci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr