Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijen zahtjev za preimenovanjem

Trg maršala Tita ostaje Trg maršala Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odbor za imenovanja naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno je danas odbio prijedlog promjene naziva trga maršala Tita Građanske inicijative 'Krug za trg', Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) i rektorata zagrebačkog Sveučilišta.

U obrazloženju se navodi da bi to bilo neprimjereno s obzirom na Titov doprinos u svrstavanju Hrvatske na pobjedničku stranu u borbi protiv fašizma i jer su uz antifašizam i donošenje Ustava SFRJ iz 1974. stvoreni temelji uspostave samostalne hrvatske države.

Predsjednik odbora Marin Knezović (SDP) je navodeći Titove zasluge u narodnooslobodilačkoj i antifašističkoj borbi i stvaranju temelja za uspostavu hrvatske države posebno istaknuo da time ne želi umanjiti odgovornost za komunističke zločine iz Drugog svjetskog rata. Napomenuo je da ni HDZ, koji je obnašao vlast u Zagrebu i državi, nije mijenjao ime trgu maršala Tita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''U zdravom tijelu - zdrav duh'' Pokrenuta građanska inicijativa ''Za sport i zdravlje - protiv korone'', žele povratak sportaša na treninge Inicijativa Lex Franak (Foto: Dnevnik.hr) građanska inicijativa Lex franak predlaže zakon koji bi sve kredite u švicarcima proglasio ništetnima

>> Ne žele Trg maršala Tita

Član odbora, nezavisni zastupnik Zvonko Maković kazao je kako trg već 64 godine nosi ime maršala Tita koji je svrstao Hrvatsku na pobjedničku stranu u borbi protiv fašizma i objedinio antifašističke snage. Na temelju antifašizma, uz donošenje Ustava iz 1974. uspostavljena je samostalna hrvatske država, podsjetio je.

Maković: Oduzimanje naziva bilo bi nepristojno

Maković je također podsjetio na Titovu ulogu u suprotstavljanju Staljinovom totalitarističkom režimu 1948. i usprotivio se da se Tita zbog tragičnih događaja 1945. kvalificira kao ratnog zločinca. Stoga oduzimanje naziva Trga maršala Tita zbog njegovih brojnih zasluga smatra nepristojnim i napominje da se to pitanje ponavlja oko svakih izbora parlamentarnih, predsjedničkih ili lokalnih. Također je rekao da ni HDZ ni prvi hrvatski predsjednik i povjesničar dr. Franjo Tuđman nije podržao promjenu naziva tog trga.

Članica odbora Ivana Mlinar Horvat (SDP) istaknula je da je istraživanje internetskog portala zagrabancija i tv postaje Jabuka provedeno na tisuću ispitanika pokazalo da njih 57 posto želi Titov trg u gradu, te da inicijativa za promjenom naziva koju je potpisalo 500 uglednika jest legitimna, ali ne i presudna. Također je navela kako odbor ima načelan stav da se ne mijenjaju nazivlja pa tako nije podržao ni promjenu naziva Avenije Gojka Šuška. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene