Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže promjenu imena

Ne žele Trg maršala Tita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa 'Krug za trg', s 500 pridruženih javnih djelatnika uputila je Skupštini grada Zagreba zahtjev za promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Inicijativa za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike o svemu je izvijestila državni vrh i zagrebačkoga gradonačelnika, izjavila je danas koordinatorica inicijative Maja Runje predstavljajući predstavku na konferenciji za novinare.

Potpisnici predstavke navode kako mnoge strane države u glavnom hrvatskom gradu imaju svoje trgove i ulice, a da sama hrvatska država u Zagrebu nema ni trga, ni ulice ni perivoja. Zato pozivaju Gradsku skupštinu da primjenom odredaba Deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj od 1945. do 1990. sadašnji Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

U zahtjevu se navodi kako je radi civilizirana i nenasilna prevladavanja neprestanih opasnih političkih i građanskih sukoba oko naziva sadašnjeg Trga maršala Tita važno da se taj trg nazove po Republici Hrvatskoj, dakle, vrijednosti koju najveći broj Zagrepčana i građana Lijepe naše smatra neupitnom nacionalnom i civilizacijskom vrijednošću te epohalnim narodnim postignućem.

Inicijativa ističe kako bi Skupština svojom odlukom pružila primjer drugim hrvatskim gradovima da i oni neke od svojih ulica i trgova imenuju po Republici Hrvatskoj.

Koordinatorica Runje je podsjetila kako 'Krug za trg' već četiri godine pokušava ukloniti iz hrvatskoga javnoga prostora simbole totalitarizma te istaknula kako je do sada zagrebačkoj Skupštini uputila više od deset zahtjeva za promjenom imena Trgu maršala Tita. 'Osim dva negativna odgovora ništa više od Skupštine nismo dobili', rekla je dodavši kako u Zagrebu jedna ulica nosi ime po Vladi Ranogajcu koji kao sudac potpisivao masovne smrtne presude protivnicima komunizma.

Istaknula je kako joj se javljaju mnogi ljudi koje svaki put u tramvaju traumatizira najava postaje Trg maršala Tita.Voditeljica projekta Maja Šovagović podsjetila je na Memorijalni spomenik žrtvama komunizma, koji je izrađen u jednom praškom perivoj u obliku kolone ljude, bez pojedinih dijelova tijela.

Prof. Ivo Banac istaknuo je kako promjenom imena Trga maršala Tita moramo s naše zemlje i naroda dignuti tu mrtvu ruku, s kojom su, kako smatra, još uvijek povezane mnoge strukture. 'Znam koje ime Trg svakako ne bi trebao nositi', rekao je dodavši kako mu nije važno kako će se poslije promjene zvati.

Prof. Slaven Letica je podsjetio kako je sadašnji Trg maršala Tita kroz povijest često mijenjao imena. 'Zvao se Marvinski, Sajmišni, Sveučilišni, Willsonov, Trg Aleksandra I., Trg i, Kazališni', rekao je dodavši kako je najdulje nosio Titovo ime.

Podsjetivši kako je Sabor donio Deklaraciju o osudi komunističkih zločina u Hrvatskoj, Letica je izrazio čuđenje kako gradska Skupština izmjenom imena maršalovu trgu nije reagirala na saborsku deklaraciju. Vrijeme je da Republika Hrvatska kao zajednička vrijednost većine hrvatskih građana, preimenovanjem Trga maršala Tita, dobije dostojno ime u gradu Zagrebu, istaknuo je Letica. (Hina)

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene