Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdepresivniji dan u godini

Broj oboljelih neprestano raste, a simptome nije jednostavno prepoznati

Depresija, ilustracija
Depresija, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Doc.Dr. Petrana Brečić Doc.Dr. Petrana Brečić Foto: DNEVNIK.hr Depresija, ilustracija Depresija, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Stasiow, dr. med. Galerija 1/3 >>
Ako ste danas loše volje ili depresivni – niste jedini. Uz to što je ponedjeljak, danas je i najdepresivniji dan u godini. Jedni joj se opiru pjesmom i smijehom, drugi samo čekaju da prođe. Kako bilo, liječnici poručuju da se depresija širi poput epidemije i nije ju uvijek jednostavno prepoznati.

Najdepresivniji dan u godini obilježava se trećeg ponedjeljka u siječnju. Onima koji su se tako osjećali članovi udruge "Životna linija" na glavnom zagrebačkom trgu dijelili su čokolade i savjete kako pomoći onima koji se bore s depresijom.

Pročitajte i ovo Depresija, ilustracija Dobna granica sve niža Alarmantni podaci: "Porast teških dijagnoza, samoozljeđivanje mladih postalo je ogroman problem" Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju Klinike za psihijatriju Vrapče, i Valentina Baus Alarmantni podaci Psihički poremećaji u porastu od 25 posto od početka pandemije: ''Naš aparat se iscrpljuje"

Depresija je bolest koja ne poznaje ni spol ni godine. Dugotrajna tuga, pad energije, teže obavljanje svakodnevnih stvari, tjeskoba – samo su neki od simptoma.

''Takve osobe vrlo često kažu: 'Ja ni u čemu više ne uživam, ništa me više ne zanima i ne mogu uživati, ne mogu se osjetiti radosnim, kao da su mi sve emocije zamrznute, paralizirane. Ništa ne osjećam''', kaže ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče doc. dr. Petrana Brečić.

Čak 50 posto mentalnih bolesti i poremećaja počinje prije 14. godine. Većina slučajeva se ne prepozna na vrijeme, a broj ljudi s depresijom se povećava. ''Potrošnja antidepresiva naravno raste s obzirom da raste i broj depresivnih poremećaja. Svjetska zdravstvena organizacija je prije par godina već stavila u sukus svog djelovanja borbu protiv depresije smatrajući da se ona širi u globalnim razmjerima poput epidemije'', ističe Brečić.

Kako si pomoći?

Psihoterapeutkinja Iva Stasiow ističe da se smatra kako je 50 posto naših misli u danu negativno. ''Emocije tuge, anksioznosti, i beznađa su vrlo neugodna emocionalna iskustva koja nam ponekad zarobe pažnju. Pažnja nam ostane fiksirana na razmišljanjima o sebi, tim emocijama i time produbljujemo te emocije i mijenjamo raspoloženje koje može potrajati dosta dugo'', objašnjava Stasiow.

Dodaje da takva negativna raspoloženja možemo promijeniti aktivnošću i razgovorom s ljudima. ''Pogreška je da se izoliramo, smanjimo aktivnosti, da pretjeramo jedemo i konzumiramo alkohol jer time potičemo začarani krug negativnog raspoloženja'', zaključila je Stasiow.

Psihoterapeutkinja ističe da je normalno osjećati tugu i anksioznost, no kada te emocije prevladavaju i postaju svakodnevne, može se govoriti o psihičkoj poremećaju.

U Hrvatskoj od depresije pati 200.000 ljudi. Najvažnije je, kažu liječnici, raditi na sebi i imati pozitivne misli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene