Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet se bave sami sobom

Treća klauzura HDZ-a u znaku preslagivanja u stranci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ će se na dva dana zatvoriti u Opatiji kako bi daleko od javnosti donio program za koji su uvjereni da će rezultirati pobjedom na lokalnim izborima. Stranka i njezino novo vodstvo i dalje se bavi sobom, a potresa ih i novi skandal zbog sumnjivog stjecanja doktorata.

Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, zbog medicinskog je puta pod povećalom javnosti. Diplomirao je medicinu u Banja Luci 1990. godine, dvije godine kasnije upisao je specijalizaciju u Slavonskom Brodu, 1994. se prebacio u Zagreb i počeo polagati razliku u ispitima za hrvatsku diplomu. Godinu poslije je magistrirao, pa diplomirao i već 1996. postao specijalist.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu" Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

>> Prgomet: Nema ničega što bih tajio, čega bih se sramio

Magisterij na temelju BH diplome prije dobivanja diplome na zagrebačkom fakultetu Prgometu nije sporan. 'Moja namjera je bila diplomirati na još jednom fakultetu. Nitko ne spori mogućnost da u istoj godini diplomirate na ekonomiji i doktorirate na psihologiji, primjerice', kaže Prgomet.

Prgometa brani stranka, točnije MIlijan Brkić, koji je i sam nedavno prozivan za navodni plagijat diplomskog rada. 'Ja još nisam doktorirao. Tek sad ću vjerojatno upisati poslijediplomski doktorski studij', kaže Brkić, inače glavni tajnik HDZ-a.

Zbog navodnog plagiranja, Brkića je žestoko kritizirao i sam Prgomet. 'Ja duboko vjerujem da je on što se tiče te situacije ispravan i da je sve u okviru zakona', dodaje Brkić.

Moguća negativna konotacija ove priče mogla bi štetiti kako HDZ-u tako i Prgometu. 'Zašto mislite da ne možete doktorirati i položiti specijaliciju i obraniti diplomski u jednoj godini? To je moguće. Ništa nije protiv akademske čestitosti, ni protiv zakona', ističe Prgomet. 'Spinovi koji fokus javnosti miču s aktualnih tema gdje vlast nema rješenja za određene situacije pa je najlakše prebaciti fokus interesa na dužnosnike HDZ-a', kaže Milijan Brkić.

A kako bi HDZ okupio svoje redove ususret lokalnim izborima sutra će se zatvoriti u Opatiji na stranačkoj klauzuri i donijeti program od kojeg očekuju pobjedu na izborima. 'Posebni će akcent biti na gospodarskom i socijalnom planu', najavljuje Brkić.

A kao i svaka druga stranka, i HDZ čisti svoje redove. Pa je tako veteran u politici Ivan Šuker smijenjen s mjesta šefa velikogoričkog HDZ-a zbog nesloge u stranci. Postavljeno je novo privremeno vodstvo. 'U onim situacijama kada organizacije na terenu ne funkcioniraju i kada ne donose odluke u skladu sa strategijom stranke, naravno da će doći do određenih pomicanja', kaže Brkić.

Ovo će biti treća klauzura HDZ-a. Dvije je odradio Ivo Sanader, prvu kada je pobijedio Pašalića i mijenjao smjer stranke, a potom 2005. nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Poanta Karamarkove klauzure je vraćanje stranke Tuđmanovim korijenima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene