Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa upitno...

Prgomet: Nema ničega što bih tajio, čega bih se sramio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet opovrgnuo je sumnje u ispravnost tijeka njegova obrazovanja, ocijenivši da članak sadrži političke kvalifikacije, te poručivši da će se, unatoč tomu, 'i dalje boriti za demokratizaciju i jačanje HDZ-a unutar HDZ-a'.

'Objavljeni članak sadrži i političke kvalifikacije, no bez obzira na pozadinu, moja politička opredjeljenja i nastojanja ostaju ista. I dalje ću se boriti za demokratizaciju i jačanje HDZ-a unutar HDZ-a. To sam dužan i zbog svog dugogodišnjeg staža unutar stranke, ali i svim članovima HDZ-a, pogotovo onima koji su me izabrali za zamjenika predsjednika stranke', rekao je Prgomet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mučan slučaj Doktor iz Srbije kojega je rodilja optužila za smrt svoje bebe i nasilje tijekom poroda javio se policiji Ilustracija Beba je umrla Užas u susjedstvu! Žena ispričala kako ju je tijekom poroda doktor vrijeđao i tukao: "Uzeo je mog malog anđela koji sada leži u grobu"

Dodao je da HDZ vidi 'kao stranku kakva se deklarirala od početka, kao narodnjačku građansku, konzervativnu stranku s demokršćanskom jezgrom, stranku centra i desnog centra, čija politika mora biti usmjerena na budućnost, na aktualne teme, gospodarstvo, zbnanost, obrazovanje, a nikako na prošlost'.

Slobodna Dalmacija izvijestila je da je Prgomet 1995. istodobno sudjelovao u akciji 'Oluja', radio kao specijalizant u bolnici, pohađao magistarski studij i magistrirao, pohađao osnovni studij medicine i polagao ispite, te počeo pripremati doktorsku disertaciju koju je obranio nepunu godinu dana kasnije.

>> Bjeliš dao potporu Medicinskom fakultetu u borbi protiv korupcije

'Nema ničega što bih tajio, čega bih se sramio. Ponosan sam što sam rođen u Posavini, što sam se školovao u Derventi, Banjaluci, Zagrebu, Londonu, u New Yorku, što sam bio sudionik Domovinskog rata i doista nemam razloga niti jednu informaciju ne dati na uvid', uzvratio je Prgomet.

Objasnio je da je 1990. diplomirao medicinu u Banja Luci, da je iste godine započeo pripravnički staž u bolnici u Slavonskom Brodu, gdje je 1992. započeo specijalizaciju.

1993. upisao je poslijediplomski studij u Zagrebu, na temelju rješenja o diplomiranju iz Banjaluke, koje, ističe Prgomet, po tadašnjim propisima nije morao nostrificirati.

Godinu kasnije odobren mu je upis na deveti semestar Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kako bi položio razliku i stekao diplomu i tog fakulteta, a objasnio je da se na taj korak odlučio jer je zagrebački medicinski fakultet priznat i u inozemstvu, a on je s obitelji bio u izbjeglištvu i 'tražio ono što mu može osigurati dobru egzistenciju'.

Prgomet ne vidi ništa čudno u činjenici da je paralelno s poslijediplomskim želio steći diplomu još jednog fakulteta, a objasnio je da je to slično situaciji u kojoj netko, primjerice, iste godine diplomira ekonomiju i doktorira na psihologiji, što, ističe, nije neuobičajeno.

Na opasku da je u to vrijeme stekao i impresivan ratni staž, Prgomet je objasnio da je tada bio u Glavnom sanitetskom stožeru, da je to je neborbeni sektor i da ga nisu zvali na teren, za razliku od 1991. i 1992. kada je na bojištu bio kao liječnik.

Odbio je tumačenje da njegov uspjeh na fakultetu ima veze sa stranačkim angažmanom, ističući da je u HDZ ušao tek 1996., nakon stjecanja akademskih titula.

Novinare je zanimalo misli li da i njegov slučaj šteti HDZ-u, budući da je Prgomet tako tumačio slučaj glavnog tajnika stranke Milijana Brkića, koji je prozvan za plagiranje diplomskog rada na Policijskoj akademiji.

'Ne razumijem zbog čega bi to štetilo štetilo stranci. Zašto mislite da se ne može diplomirati, položiti specijalistički ispit i doktorirati u jedoj godini. To je moguće. Niti je što protiv akademske čestitosti niti je protiv zakona', odgovorio je Prgomet, pozivajući novinare da dokumente o njegovu obrazovanju koje im je podastro provjere na medicinskim fakultetima u Banja Luci i Zagrebu, kao i da broj njegovih radova objavljenih u međunarodnim časopisima usporede s brojem radova koje su objavili njegovi kolege.

Demantirao je da s Milanom Kujundžićem planira osnivanje nove političke stranke, ponovivši da je HDZ njegovo političko opredjeljenje te da će 'svoja nastojanja u jačanju i demokratizaciji stranke činiti isključivo kroz HDZ, kao zamjenik predsjednika. Dodao je da je s Kujundžićem 'u poslovnom i privatnom kontaktu'.

Na pitanje zašto na konferenciji nije bio i dekan Medicinskog fakulteta i stoji li Fakultet iza Prgometovih informacija, predstavnik Fakulteta za odnose s javnošću Mario Cvek rekao je da će Fakultet uvijek stajati iza svojih nastavnika i omogućiti im da iznesu svoju istinu.

Naglasio je i da je Fakultet Prgometu izdao diplomu i da nema razloga sumnjati u potpis tadašnjeg dekana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene