Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva glasa 'protiv'

Sabor opet pokrovitelj nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora, s četiri glasa 'za' i dva glasa 'protiv' vraćeno je pokroviteljstvo Sabora nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije.

Predsjedništvo Hrvatskog sabora danas je na svojoj prvoj sjednici s 4 glasa 'za' i 2 glasa 'protiv', odlučio kako će hrvatski parlament ponovno biti pokrovitelj središnje komemoracije žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Pročitajte i ovo Gabrijela Kišiček, stručnjakinja za komunikaciju Iz minute u minutu Izborna emisija Nove TV! Komunikacijska stručnjakinja: "Ovo nije bio pobjednički govor" Hrvatski sabor Mimo plaće Saborski zastupnici u tri mjeseca potrošili 247.000 eura: Na jedno je otišlo najviše novca

Uz predsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) u Predsjedništvu je i pet potpredsjednika, tri iz saborske većine (HDZ-a, Mosta i HSP-AS-a) i dva iz oporbe (SDP-a i HNS-a).

Protiv pokroviteljstva, u ime SDP-a, bila je Milanka Opačić, potpredsjednica Sabora. SDP svake godine tamo polaže vijence i odaje počast nevinim žrtvama, no ne možemo biti za pokroviteljstvo te manifestacije budući da se ona svaki put pretvori u veličanje ustaštva, objasnila je novinarima Opačić.

Potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša (HSP AS) žalosti što Predsjedništvo o vraćanju pokroviteljstva nije odlučilo jednoglasno. "Svaka žrtva je žrtva i moramo joj odati počast, a Bleiburg je mjesto i vrijeme da odamo počast svim žrtvama koje su pale nevine od svibnja 1945. na Bleiburgu, Hudoj Jami, u Teznom i na Križnom putu", izjavio je Tepeš.

Radi se, kaže, o desetcima tisuća žrtava. "Nažalost ne postoji ni jedan sudski proces, a kamo li da je netko odgovarao za te zločine. Bit ćemo u svibnju na Bleiburgu i dostojno ćemo obilježiti žrtve koje su pale nevine poslije Drugog svjetskog rata", poručio je. Naglasio je i da nikada ne treba dijeliti žrtve. "Ubojstvo jednog čovjeka je zločin i onaj tko ubije jednog čovjeka je zlačinac", rekao je Tepeš.

To je danas u Saboru komentirao i predsjednik SDP-a Zoran Milanović čija je koalicijska većina ukinula pokroviteljstvo nad Bleiburgom.

'Pravo je paralamentarne većine da bude pokrovitelj čega god želi. Prije je Sabor bio pokrovitelj, za vrijeme moje Vlade je to ukinuto... Sam Bleiburg je žalovanje za propašću NDH. Mi za to nećemo glasati. Tezno je druga stvar, tamo idu oni koji žaluju za ljudima. Oni koji žaluju za Antom Pavelićem i Maksom Luburućem idu u Bleiburg. To je skupina kriminalaca koja je došla na kamonima 1941. i povijesno izblamirala hrvatski narod. To nisu moji ljudi', kazao je Milanović. 

Ivan Tepeš je komentirao je izjavu čelnika SDP-a Zorana Milanovića kako Bleiburg nije odavanje počasti žrtvama nego žalovanje za propalom NDH, rekavši kako je to relativizacija i prikrivanje komunističkih zločina koji su počinjeni nad nevinim žrtvama od svibnja 1945. pa na dalje.

Višegodišnje pokroviteljstvo nad Bleiburgom ukinulo je Predsjedništvo iz bivšeg saborskog saziva u kojemu su većinu imale stranke Kukuriku koalicije.

Da bude pokrovitelj nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta, Sabor je zamolio Počasni bleiburški vod.

Prošle godine Komemoracija na bleiburškom polju održala se u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića.

Peđa Grbin razljutio je tada oporbeni HDZ: "Komemoracija u Bleiburgu nije žalovanje za žrtvama već je to žalovanje za propalom državnom tvorevinom takozvanom NDH".

Tadašnji premijer Zoran Milanović počast žrtvama nije odao na Bleiburgu već u Teznom jer je smatrao kako je to pravo mjesto za odat pijetet. Povjesničar Ivo Banac tada je rekao da ne podržava takve premijerove postupke kao ni ukidanje saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom. "A onda su kroz ministarstvo branitelja sproveli jedan proces identificiranja raznih mjesta zločina i komunističkih i ustaških i to minimalno obilježili. I to je taman koliko je potrebno sa stajališta sadašnjih vlasti jer ne žele na nikakav način dovesti u pitanje stvarni smisao onoga što su komunisti radili '45. i nakon toga", rekao je dr. sc. Ivo Banac 17.05.2015. u Dnevniku Nove TV.

Na sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora govorit će se i o raspodjeli raspoloživog radnog prostora u zgradi Hrvatskoga sabora, rasporedu sjedenja zastupnika u dvorani za sjednice te odluci o priznavanju prava na smještaj zastupnika u stanovima za službene potrebe. (Hina/D.B.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene