Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Tragedije na Jadranu: Bez minute praktične obuke do statusa mogućih sijača smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadransko more, nažalost, postalo je poligon smrti. Zbog divljanja na skuterima i gliserima u ovoj je godini stradalo desetak ljudi.

Neki od njih nažalost i smrtno. Nevjerojatno zvuči podatak da svatko tko poželi može sjesti za upravljač moćnog broda i raditi s njime što želi. 

Pročitajte i ovo Ilustracija kad zatrese ispod površine VIDEO Pogledajte kako izgleda potres pod morem Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga

Naime, za vožnju moćne jahte od petnaestak metara dovoljno je položiti ispit i bez ijedne minute praktične obuke sjesti za upravljač. Policija i lučka kapetanije se trude, no nemoćni su u borbi protiv tisuća brodica koje divljaju Jadranom. 

Malo se koji vozač plovila pridržava zabrane jurcanja 300 metara od obale. 

Nedavno je na 16-godišnjeg Tobiasa Winklera naletio gliser kojim je upravljao Adnan Šarić. Dječak je poginuo, a njegov mlađi brat teško je ozlijeđen. Poslije se saznalo kako je Šarićeva dozvola upitna. 

Naime, izdana je u Makedoniji. 12-godišnja Francuskinja pala je u more s pramca brodice na kojoj je plovila s obitelji. Zadobila je teške ozljede glave. Istoga je dana ozlijeđen i Nijemac. Unajmljenin gliserom udario je u kamenu obalu. 

U moru ispred Rovinja pronađen je i leš slovenskog ronioca. Ozljede su pokazivale kako je na njega brutalno naletjelo plovilo. Makarski poduzetnik je gliserom naletio na kupača iz Bosne i nanio mu teške ozljede. 

Unatoč zaštitnim plutačama oko plaže s gliserima i skuterima divljaju svi. Nerijetko ih voze i alkoholizirani vozači. Među prekršiteljima najčešće su Talijani i Hrvati. Mještani i kupači stalno upozoravaju na ovaj problem, no očito uzalud.

U policiji i lučkim kapetanijama, iako je pokrenuta akcija 'Hobotnica' kažu kako je pomorski promet u špici sezone vrlo gust, odnosno drastično raste broj plovila, koje je onda teško u svakom trenutku nadzirati. A za tragediju dovoljan je, naravno, samo jedan trenutak

O problemima kontrole sigurnosti na moru u ljetnim mjesecima saznajte više u video prilogu.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene