Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu potrebni

Topnički dnevnici: Vlada nastavlja potragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska Vlada nastavlja potragu za takozvanim topničkim dnevnicima iz Oluje.

Iako je sudsko vijeće zaključilo kako im ti dokumenti u slučaju Gotovina, Čermak i Markač nisu potrebni te da ne postoje dokazi da su ikada vođeni, Vlada ne odustaje od potrage. Time, kazala je premijerka, žele pokazati sudu, tužiteljstvu, ali i Europi da suradnja s tribunalom nije upitna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Miran i dostojanstven skup Hrvati u Ottawi prosvjedovali zbog Gotovine Slika nije dostupna Komentirat će reakciju na presudu Što očekujete od današnjeg boravka glavnog haškog tužitelja u Zagrebu?

Dobra suradnja, kazao je predsjednik Ivo Josipović, isplatila se i rezultirala ovakvom odlukom suda koji neće Hrvatsku subpoenom tjerati da dostavlja dokumente za koje se ne zna postoje li.

>> Kosor: Prepoznati su hrvatski napori u suradnji sa Sudom

>> 'Odluka sudskog vijeća blamaža je za haški sud'

>> Haag: Nije moguće utvrditi postojanje topničkih dnevnika

'Sud je dosudio kako je bilo po njegovom, presudio je da je Hrvatska činila sve. Hrvatska će nastaviti činiti sve da dokaže suradnju, a ja se nadam da će haški sud ubrzo završiti sa svojim radom', rekao je Josipović.

'Ako su ti dokumenti postojali onda su oni vlasništvo RH i o tome sam govorila. Task force nastavlja raditi, a mi nastavljamo suradnju s haškim tribunalom i jednako tako s tužiteljem', rekla je premijerka Jadranka Kosor.

Brigadir Roko Mijić jedan je od ratnika kod kojeg su pronađeni dokumenti iz Oluje isumnjalo se na topničke dnevnike. 'Meni je drago da je hrvatsko sudstvo prije Haaga prepoznalo da ti topnički dnevnici imaginacija', rekao je Mijić. Kod njega su pronađeni dokumenti i zemljovidi za koje je dokazano da nemaju veze s Topničkim dnevnicima. Mijić tvrdi da dnevnici ne postoje. Postoje tek zapovijedi iz kojih se ne može dokazati prekomjerno granatiranje Knina. 'U njima je točno navedeno koliko ima dalekometnog topništva za šest dana, a Knin je tretiran samo jedan dan', rekao je Mijić.

Tužitelj je tek jedna strana u postupku, ali njega slušaju i Vijeće sigurnosti i Europska unija. Suradnja s Haagom nije upitna. No, tužiteljeva kritika jače odjekne na političkoj razini.'Hrvatska vlada traži bilo kakve dokumente, bilo kakvu arhivsku građu koja je otuđena. Topnički dnevnici sada su navodno postojali', rekao je Mijić.

Odluka suca Orija znači potvrdu Hrvatskoj da surađuje s Haagom, kao i da topnički dnevnici nisu ključni dokaz u slučaju Gotovina, Čermak, Markač. No, oni su jedan od uvjeta za zatvaranje pregovora pravosuđa. Iako jedan od tridesetak, oni su politički uvjet te im to daje i najveću težinu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene