Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLJA HRVATSKA

Ljudina iz Vodica: Spasio ribara iz gorućeg broda, izumio alat koji danas imaju vatrogasci diljem svijeta...

Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5
Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Toni Zanko, heroj i izumitelj - 1 Toni Zanko, heroj i izumitelj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 Toni Zanko, heroj i izumitelj - 5 Foto: DNEVNIK.hr Toni Zanko, heroj i izumitelj - 2 Toni Zanko, heroj i izumitelj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Toni Zanko, heroj i izumitelj - 3 Toni Zanko, heroj i izumitelj - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Toni Zanko, heroj i izumitelj - 4 Galerija 1/7 >>
Ribar, vatrogasac i inovator. Toni Zanko iz Vodica je, kako to za njega kažu, ljudina. Onaj koji je više puta riskirao vlastiti život kako bi pomogao drugima. Njegov izum, vatrogasni ključ koji mijenja 16 alata, nose vatrogasci diljem svijeta.

Za Tonija je to bio dan kao i svaki drugi, sve dok nije dobio poziv poznanika čiji je brod bio u plamenu. Nije razmišljao, odmah je isplovio.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska: Dobri duh Velike Gorice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 GLAVNI POKRETAČ – LJUBAV Ona je naša Bolja Hrvatska: Trenerica džuda Marina volonterski radi s djecom s invaliditetom Bolja Hrvatska: Postolari velikog srca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bolja Hrvatska Postolari velikog srca: Zajedno nemaju ni 5 tisuća kuna mirovine, a besplatno pomažu siromašnima

"Marko je stajao na provi, cijeli brod je gorio, tankovi su eksplodirali. Zapalilo se more oko broda. U tom trenu uspio sam ga ubaciti u svoj brod i maknuo sam ga od gorućeg mora jedno sto metara dalje", opisuje Toni spašavanje ribara.

Od tada su, kažu, kao braća, a Marko ga je predložio i za dobitnika nagrade za hrabrost. "Najradije bih mu, pošto je došao u Vodice, kuću bio prepisao. Ono što je on meni učinio... Da nije bilo njega, vjerojatno ne bi bilo ni mene sada“, zahvalan je Marko Huljev.

Toniju je to bilo potpuno normalno. Kaže kako je morao pomoći čovjeku koliko može jer se našao tamo, a to je ionako nešto što bi svaki ribar učinio.

Nije to prvi put da je spašavao živote. Nekad je pomagao kao profesionalni vatrogasac, a danas kao član vodičkog DVD-a. "Od malih nogu uvijek kad je trubila sirena išlo se u DVD, trčalo se gasiti požare s njima, na natjecanja. To jednostavno uđe čovjeku u krv", objašnjava.

Kako kaže, vrag mu mira ne da, pa je osmislio alat koji mijenja čak 16 alata, takozvani vatrogasni ključ. "Ovo je glasmaster koji je rezač prednjih šajbi na staklu. To se nalazi tu, ruka ide unutra. Probija se… Ovaj ima oko kilu i pol, a ovaj alat ima težinu 250 grama", opisuje svoj izum Toni.

To je privuklo i kupce pa je sklopio posao s Turcima. Predsjednik Erdogan opremu je kupio za kompletne brigade u Istanbulu. Među kupcima su bili i oni iz zemalja poput Španjolske, Brazila i Australije.

Posao svugdje gura, osim u Hrvatskoj. Koliko je mogao, sam je donirao domaćim vatrogascima. Dao im je oko 500 komada. Od svoje se ideje nije obogatio. Živi od mora i ribe. Kako-tako, ali živi. "Zimi je preživljavanje, a ako liti niste uhvatili ribe za jedan dio zime preživit, onda teško", opisuje svoje ribarenje.

Ali, kaže, to mu je zapisano u genima. I kako pjesma kaže – more zna njih, more zna te ljude.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene