Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O GLOBALNOM PROBLEMU

"Terorizam je složen fenomen s kojim se jako teško boriti, no nije nemoguće"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Dnevnik Nove TV situaciju u Berlinu i načine za borbu protiv terorizma komentirao je Tonći Prodan.

Iz Splita se za Dnevnik Nove TV javio stručnjak za terorizam Tonći Prodan. Na pitanje jesu li se napadi u Njemačkoj mogli predvidjeti, budući da je prije dva tjedna američki State Department izdao upozorenje o povećanoj opasnosti od terorističkih napada u Europi, a isto je napravio i Europol, Prodan je kazao: "Točno je, i Europol i State Department izdali su upozorenja o mogućim terorističkim napadima u Europi u ovo blagdansko razdoblje, a što se nažalost i obistinilo. To u svakom slučaju može poslužiti građanima kao upozorenje da se ponašaju s nešto većom dozom opreza, ali nikako da remete svoje svakodnevne navike i život, jer onda teroristi polučuju uspjeh.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Siriji Ubijen osnivač Al-Nusre: Najprije ga je pozdravio, a onda... Teroristički napad u Moskvi Izvori otkrivaju Iran je također upozorio Rusiju na sigurnosnu prijetnju uoči napada u Moskvi

Sigurnosnim stručnjacima to nije ništa novo, takva upozorenja nacionalnim policijskim i obavještajno-sigurnosnim službama nisu potrebna jer oni takve prosudbe rade svakodnevno".

Očito je bilo puno sigurnosnih propusta oko napada u Berlinu. Je li možda trebalo biti više osiguranja na berlinskom trgu?

"O svakom terorističkom napadu treba govoriti ponaosob. Ukoliko razlučimo okolnosti koje su nam dosad poznate vidjeli smo da se kamion punom brzinom zaletio u šetnicu. Sličan model vidjeli smo u Nici ovog ljeta. Jedan od mogućih scenarija za počinjenje terorističkih akata je i vozilom, u ovom slučaju kamionom.

Ono što se moglo u ovom slučaju napraviti jest da se postave blokadni punktovi, da se postave uspornici, kako bi se onemogućio ulazak vozila u pješačku zonu tom brzinom, treba uvesti više redarstvenih snaga, dakle ljudi u odorama, policijskim i zaštitarskim, treba provjeravati promet, češće zaustavljati i legitimirati vozila i poduzimati cijeli niz drugih operativno-taktičkih i tehničkih radnji koje spadaju u domenu policijskog posla i osiguranja.

Kako se efikasnije boriti protiv rastućeg terorizma u Europi?

Terorizam je zaista složen fenomen, s kojim se jako teško boriti, no nije nemoguće. Najbitnije su strategije za borbu protiv terorizma, koje prepoznaju sam problem. U njihovo donošenje trebaju biti uključeni svi mozgovi društva, počevši od policije, obavještajno-sigurnosnih stručnjaka, predstavnika Državnog odvjetništva, sudova, zatim komunikologa, sociologa, psihologa, stručnjaka za informatičke tehnologije, stručnjaka za društvene mreže... Važno je problem sagledati interdisciplinarno. Problem treba prepoznati i putem strategije naći načina za njegovo rješavanje.

S druge strane, potrebno je do maksimalne mjere intenzivirati suradnju obavještajno-sigurnosnih i policijskih službi, da razmjenjuju gotovo sve podatke koje imaju o fenomenu terorizma, o pojedincima i skupinama koji mogu predstavljati ugrozu za svaku specifičnu državu. Nadalje, potrebno je raditi na sprječavanju novačenja novih terorista, i to putem deradikalizacije, plasiranjem sadržaja koji će odvratiti nove potencijalne pripadnike terorističkih skupina da takvim skupinama pristupaju.

I konačno, trebamo biti svjesni da postoje profesionalci koji o ovim temama o kojima mi sada razgovaramo zapravo provode svakodnevno svoje poslove, svoje zadaće, i oni svoje poslove u svakom slučaju i ubuduće trebaju raditi najmanje ovoliko revnosno, testirajući sve mogućnosti, moguće scenarije za počinjenje određenih terorističkih akata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene