Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradonačelnik Zagreba

Želite li biti glasnogovornik Grada Zagreba? Tomašević traži i pročelnike, nabavlja i nove automobile: ''Bit će hibridni ili na električni pogon''

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević održao je redovitu konferenciju za medije na kojoj je govorio o aktualnom stanju u gradu. Otvaraju se natječaji za još dva pročelnika, ali i glasnogovornika Grada. Tomašević je najavio i najam novih gradskih vozila, no umjesto 150, riječ je o 50 automobila, među kojima će ih dio biti na hibridni i električni pogon.

Konferenciju za novinare održao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Zagrebački Hipodrom Ulaganje u konjički sport Kriza na zagrebačkom Hipodromu: Ilegalni posjednik ima 35 boksova, iz Grada uvjeravaju da će problem brzo riješiti Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

Na početku konferencije za medije Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec objavila je da su otvoreni natječaji za još dva pročelnika te jedan za mjesto glasnogovornika Zagreba. Glasnogovornik Grada mora imati najmanje četiri godine iskustva i govoriti barem jedan strani jezik. 

Dolenec je dodala i da se osniva radna skupina za financije Grada Zagreba.

''Funkcija je poboljšanje financijske održivosti proračuna i poduzeća. To je savjetodavna funkcija. Ona ima i vanjske članove. Ja sam predsjedavajuća, članice su pročelnica za financije i njezina pomoćnica, a vanjski članovi su saborski zastupnici Damir Bakić i Boris Lalovac. Radi se pro bono'', rekla je.

Najam gradskih vozila

Gradonačelnik Tomašević rekao je da se nastavljaju natječaji za uprave gradskih poduzeća.

''Nakon što smo raspisali članove za tri člana Uprave u Holdingu, raspisali smo i natječaj u ZET-u, i danas raspisujemo natječaj za Upravu Zagrebačkog velesajma, trećeg najvećeg gradskog poduzeća. Uvjeti će biti isti kao i za članove drugih poduzeća'', kazao je.

Otkrio je da se nabavljaju nova vozila. ''Poništili smo prethodni natječaj za najam 150 gradskih vozila, vrijedan 4,5 milijuna za jednu godinu. Sad traje postupak za 50 automobila, a procijenjena vrijednost je oko 5,4 milijuna za tri godine. Napravili smo i izračun je li dnevni najam bolji ili ne. Novost je da će otprilike pola tih automobila biti na hibridni ili električni pogon'', kaže Tomašević.

Problem s otpadom se nastavlja

Komentirao je i problem odvoza biootpada u Zagrebu. "Ne mogu detaljno komentirati jer je natječaj u tijeku. Raspisali smo natječaj jer Grad u ovom trenutku to ne može sam. Snalazimo se kako znamo. Dugoročno rješenje je kompostana u vlasništvu Grada Zagreba, i tu mislimo aplicirati na EU fondove. Povjerenstvo pregledava dokumentacije poduzeća koja su se javila na natječaj'', kazao je.

Što se tiče dodjeljivanja vrećica za otpad, Tomašević kaže da se one i dalje dijele po kućama, a sve one koji ih nisu dobili gradonačelnik poziva da se jave Gradskoj čistoći.

''Općenito o sortiranju, rekao sam da radimo na tome da se sortirnica napravi u vlasništvu Grada Zagreba, jer nakon što se sortira plastika možemo je prodati. Umjesto da plaćamo poduzećima, možemo prodavati takvu sortiranu plastiku.

Morat ćemo ići s novim cjenikom, znači naplaćivat će se po količini nesortiranog otpada'', ističe Tomašević.

''Žičara je trošak i teret''

Osvrnuo se i na probleme sa sljemenskom žičarom rekavši kako je otpočetka govorio da nije zadovoljan niti izvedbom tog projekta niti činjenicom koliko je žičara plaćena.

''S ministrom prometa pričat ćemo o korištenju EU sredstava. Nisam sretan kako je žičara izvedena, koliko je koštala, preko 100 milijuna eura, dosta opterećuje ZET. Apeliram da građani što više koriste javni prijevoz, a ne da na cestama vidimo što više automobila. Žičara je trenutno sada samo trošak i teret'', kaže.

Kada je riječ o poskupljenju obroka u školama, Tomašević kaže da se o tome nije razmišljalo niti je namjera da porastu cijene obroka u školama i dječjim vrtićima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene