Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIP TRETMANI ILI PRAVO?

Tomislav Horvatinčić nije jedini zatvorenik koji je mjesto u ćeliji zamijenio za - toplice

Aktualno Galerija Tomislav Horvatinčić - 1 Tomislav Horvatinčić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Horvatinčić - 2 Galerija 1/2 >>
Tomislav Horvatinčić prije manje od tri mjeseca otišao je na služenje zatvorske kazne, no ovih dana prebačen je u Krapinske Toplice, gdje bi trebao ostati najmanje tri tjedna. Ivana Pezo Moskaljov istražila je za Dnevnik Nove TV o kakvom se tretmanu radi i tko na njega ima pravo.

Mjesto u zatvorskoj ćeliji u Lipovici, gdje je prebačen iz Remetinca, Tomislav Horvatinčić zamijenio je mjestom u Krapinskim Toplicama. Na služenje zatvorske kazne nakon niza odgoda otišao je prije manje od tri mjeseca.

Ondje nije mogao dobiti liječničku skrb, pa mu je odobrena rehabilitacija izvan zatvorskih zidina. I nije jedini.

Tomislav Horvatinčić bit će u toplicama najmanje tri tjedna. 

"Sve osobe lišene slobode, neovisno o svojem kazneno-pravnom statusu, bilo da se radi o istražnim zatvorenicima, kažnjenicima, pravomoćno osuđenima - imaju osiguranu zdravstvenu zaštitu", kazao je za Dnevnik Nove TV Zvonimir Penić iz Središnjeg ureda za zatvorski sustav reporterki Ivani Pezo Moskaljov.

Nakon niza odgoda zbog narušenog zdravlja, Horvatinčić se u srpnju javio na odsluženje kazne od 4 godine i 10 mjeseci zatvora za pomorsku nesreću u kojoj je usmrtio talijanski bračni par Salpietro.

"Bit ću dobar zatvorenik, poštivat ću ove zakone, nadam se da ću se izliječiti do Nove godine, prvi ili drugi mjesec, i da ću moći izdržavati ovu kaznu", izjavio je Horvatinčić u srpnju.

"Ako je država preuzela obavezu, ako je država nekog zatvorila, mora mu sve osigurati...", kaže zatvorski načelnik.

Nije riječ o povlasticama, na to imaju pravo prema zakonu - kaže sugovornik Dnevnika Nove TV. Ovisno o procjeni liječnika, Horvatinčiću se rehabilitacija može i produljiti. Nije u zatvoru, ali pod nadzorom je pravosudnih policajaca.

"O čijem trošku? Uvijek je tu trošak poreznih obveznika. Svako zatvaranje je na njihov trošak. Postoji i osnovna i dopunska zdravstvena zaštita, kao i za nas slobodne građane, tako i zatvorenici mogu uplaćivati dopunsko osiguranje i na taj način podići razinu svoje zdravstvene zaštite", kaže Zvonimir Penić.

Pročitajte i ovo Kaznionica u Zagrebu - 2 pravomoćno osuđen Gdje će Horvatinčić odslužiti kaznu? "Za svakog zatvorenika se individualizira način izvršavanja "

Nije Horvatinčić jedini koji je tražio ovakav premještaj. Trenutno se sedam osoba s različitim dijagnozama liječi u nekoj o bolničkih ustanova. Zbog tajnosti podataka nadležni ne žele o imenima, pa ni o posebnom tretmanu.

"Ja sam vas mislio zamoliti da, s obzirom na situaciju s križima, i da sam još na terapiji i na situaciju s COVID-om, evo da me pustite", kazao je bivši premijer Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić 10 godina duga trakavica Horvatinčić stigao u Remetinec, iz automobila izišao s longetom na nozi i na štakama: ''Od mene ste napravili metu''

Nedavno je u istim toplicama bio i bivši premijer. U međuvremenu je vraćen u zatvor. Oporavljali su se ondje svojedobno i Hrvoje Petrač, ali i pokojni Tomislav Merčep.

Svima je zajednička zdravstvena skrb, na koju imaju pravo kao i svi ostali građani, koji ipak moraju voditi računa o listama čekanja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene