Tomislav Horvatinčić prije manje od tri mjeseca otišao je na služenje zatvorske kazne, no ovih dana prebačen je u Krapinske Toplice, gdje bi trebao ostati najmanje tri tjedna. Ivana Pezo Moskaljov istražila je za Dnevnik Nove TV o kakvom se tretmanu radi i tko na njega ima pravo.

Galerija Tomislav Horvatinčić - 1 Tomislav Horvatinčić - 2 Tomislav Horvatinčić - 1 +0 Tomislav Horvatinčić - 2

Mjesto u zatvorskoj ćeliji u Lipovici, gdje je prebačen iz Remetinca, Tomislav Horvatinčić zamijenio je mjestom u Krapinskim Toplicama. Na služenje zatvorske kazne nakon niza odgoda otišao je prije manje od tri mjeseca.

Ondje nije mogao dobiti liječničku skrb, pa mu je odobrena rehabilitacija izvan zatvorskih zidina. I nije jedini.

Tomislav Horvatinčić bit će u toplicama najmanje tri tjedna. 

"Sve osobe lišene slobode, neovisno o svojem kazneno-pravnom statusu, bilo da se radi o istražnim zatvorenicima, kažnjenicima, pravomoćno osuđenima - imaju osiguranu zdravstvenu zaštitu", kazao je za Dnevnik Nove TV Zvonimir Penić iz Središnjeg ureda za zatvorski sustav reporterki Ivani Pezo Moskaljov.

Nakon niza odgoda zbog narušenog zdravlja, Horvatinčić se u srpnju javio na odsluženje kazne od 4 godine i 10 mjeseci zatvora za pomorsku nesreću u kojoj je usmrtio talijanski bračni par Salpietro.

"Bit ću dobar zatvorenik, poštivat ću ove zakone, nadam se da ću se izliječiti do Nove godine, prvi ili drugi mjesec, i da ću moći izdržavati ovu kaznu", izjavio je Horvatinčić u srpnju.

"Ako je država preuzela obavezu, ako je država nekog zatvorila, mora mu sve osigurati...", kaže zatvorski načelnik.

Nije riječ o povlasticama, na to imaju pravo prema zakonu - kaže sugovornik Dnevnika Nove TV. Ovisno o procjeni liječnika, Horvatinčiću se rehabilitacija može i produljiti. Nije u zatvoru, ali pod nadzorom je pravosudnih policajaca.

"O čijem trošku? Uvijek je tu trošak poreznih obveznika. Svako zatvaranje je na njihov trošak. Postoji i osnovna i dopunska zdravstvena zaštita, kao i za nas slobodne građane, tako i zatvorenici mogu uplaćivati dopunsko osiguranje i na taj način podići razinu svoje zdravstvene zaštite", kaže Zvonimir Penić.

Kaznionica u Zagrebu - 2 Gdje će Horvatinčić odslužiti kaznu? "Za svakog zatvorenika se individualizira način izvršavanja "

Nije Horvatinčić jedini koji je tražio ovakav premještaj. Trenutno se sedam osoba s različitim dijagnozama liječi u nekoj o bolničkih ustanova. Zbog tajnosti podataka nadležni ne žele o imenima, pa ni o posebnom tretmanu.

"Ja sam vas mislio zamoliti da, s obzirom na situaciju s križima, i da sam još na terapiji i na situaciju s COVID-om, evo da me pustite", kazao je bivši premijer Ivo Sanader.

Tomislav Horvatinčić stigao u Remetinec - 8 Horvatinčić stigao u Remetinec, iz automobila izišao s longetom na nozi i na štakama: ''Od mene ste napravili metu''

Nedavno je u istim toplicama bio i bivši premijer. U međuvremenu je vraćen u zatvor. Oporavljali su se ondje svojedobno i Hrvoje Petrač, ali i pokojni Tomislav Merčep.

Svima je zajednička zdravstvena skrb, na koju imaju pravo kao i svi ostali građani, koji ipak moraju voditi računa o listama čekanja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju