Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasili se i Zadravec i Beroš

Zoran Vatavuk novi je v.d. ravnatelja Vinogradske: "Pacijenti su mi izrazili sućut, strah ih je... Na nama je da stabiliziramo stanje"

Zoran Vatavuk
Zoran Vatavuk DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Zoran Vatavuk Galerija 1/1 >>
Za v. d. ravnatelja Vinogradske bolnice izabran je dr. Zoran Vatavuk (sadašnji predstojnik Klinike za očne bolesti). Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice, dao je kratku izjavu nakon što je Upravno vijeće prihvatilo ostavku Marija Zovaka.

Tomislav Dulibić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Sestre milosrdnice, dao je kratku izjavu o novom v. d. ravnatelja bolnice, nakon što je Mario Zovak jučer podnio ostavku. Zovak je svoju ostavku objasnio u priopćenju, a danas ju je prihvatilo Upravno vijeće.

Za v. d. ravnatelja bolnice izabran je dr. Zoran Vatavuk (sadašnji predstojnik Klinike za očne bolesti) i na tom će se mjestu zadržati do izbora novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. Dulibić je govorio o okolnostima imenovanja i koji su zadaci novog v. d. ravnatelja bolnice.  

"Njegov je zadatak da smiri situaciju u bolnici, nama su u fokusu pacijenti i ugled bolnice. To znači da razgovara sa svima, naša bolnica nije reality show, već ozbiljna zdravstvena ustanova", kazao je i odgovorio na pitanje o zahtjevima za smjenu Dijane Zadravec.

"Povjerenstvo za unutarnji nadzor radi svoj posao, mi ne bježimo od svoje odgovornosti", kazao je Dulibić.

Upitan tko će odlučiti o odlasku Dijane Zadravec iz KBC-a, Dulibić je rekao: "Ravnatelj ili v. d. ravnatelja, tako svejedno."

Za petak je najavljena sjednica Povjerenstva za unutarnju kontrolu, a  Dulibić je kazao da će Vatavuk obaviti razgovore sa svima u bolnici. "On dugo radi u bolnici i vjerujem da će pronaći optimalno rješenje", kazao je i dodao da je Povjerenstvo za unutarnju kontrolu savjetodavno tijelo ravnatelja i da neće sve ovisiti o Povjerenstvu. 

21. svibnja bit će raspisan natječaj za ravnatelja. "Ozbiljni ljudi će se javiti na natječaj kada se raspiše natječaj", napomenuo je. 

Objasnio je i o čemu će ovisiti izbor novog ravnatelja i hoće li sve ovisiti o politici: "Vatavuk nije stranački čovjek. Stranačka pripadnost nije kriterij, ali to neće nikome ni odmoći", objasnio je.

O problemima u bolnici kaže: "Nama je cilj da ne trpe pacijenti, a koliko ja imam informacije, oni ne trpe", uvjeren je Dulibić. 

Vatavuk je također dao kratku izjavu.

"Budite malo tolerantni prema meni, dajte mi vremena da posložim stvari. Kad posložim stvari, svakako ću vam se javiti. Ovdje nikome od pacijenata nije ugodno. Pacijenti su mi izrazili sućut i strah ih je da neću obavljati svoj posao s njima, da ću se zakopati s poslom, ali nastavit ću raditi svoj posao... Bilo je boljih vremena ovdje, zaposlenicima nije ugodno. Na nama je da stanje stabiliziramo, da dovedemo stvari na svoje mjesto i da nastavimo dalje raditi u miru", kazao je i dodao da je sa Zadravec u kolegijalnim odnosima.

"Nemam dugoročni plan", rekao je za kraj. 

Dijani Zadravec, predstojnici Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice zasmetala je Dulibićeva izjava, odnosno izraz reality show. "To nije adekvatan naziv, već sam ranije objasnila da iza svega stoje interesne skupine, privatnih klinika i više puta sam ih već istaknula u javnosti", kazala je danas. 

Smeta ju i što se komunicira da u Klinici nema dovoljno radiologa. 

"Ovog trena radi 30 specijalista radiologije. Nema nas dovoljno s obzirom na volumen posla, ali to je velika brojka specijalista. Javno komuniciranje da ovdje radiologa nema je potpuno krivo. U Klinici za tumore se odrađuju onkološki pacijenti, nalaze će pacijenti dobiti u roku, na način da ćemo uspostaviti i teleradiologiju koju danas pravno formaliziramo, ali će i kolege iz dvije zagrebačke bolnice preuzeti pacijente. Ja imam prijedloge, danas ću te prijedloge uputiti profesoru Vatavuku", izjavila je.

Zadravec je tražila izuzeće dva člana Povjerenstva za unutarnji nadzor. 

"Ja sam bivšeg ravnatelja tražila izuzeća dva člana Povjerenstva, oni su pokazali koliko su pristrani i nekolegijalni. Mi još od ranije imamo loše odnose. Očitovala sam se na brojne prepiske, moram jasno istaknuti da tu postoji nevjerojatna pojava da se djelatnici s radiologije bune protiv odredba Ugovora o radu. Ako vi pitate medicinsku sestru zašto je vratila šest pacijenata i rekla da radiologa nema, a bilo ih je, ona vas prijavi na mobing", kazala je Zadravec.

Beroš: "On je idealan izbor"

O novom v.d.-u ravnatelja oglasio se i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Drago mi je da će odgovornu poziciju novog v. d. ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice obnašati prof. dr. Zoran Vatavuk, kojeg poznajem cijeli radni vijek. Čovjek takvih sposobnosti i kapaciteta idealan je izbor u ovom ključnom trenutku za KBC Sestre Milosrdnice", stoji u objavi na Beroševom twitter profilu.

Zovakova ostavka 

Zovak je svoju ostavku jučer objasnio u priopćenju. "Prema prethodnom dogovoru s UV-om, ostavku dajem neposredno pred otvaranje natječaja za Ravnatelja KBC-a, a kako bismo uklonili i najmanju natruhu prigovora u procesu kandidiranja poštovanih kolegica i kolega koji imaju ambiciju voditi ovu uglednu ustanovu.

Istovremeno smo svjedoci kriznih situacija koje KBC prolazi, od kojih je kadrovski deficit na Zavodu za radiologiju sada doista problem koji ugrožava normalno funkcioniranje KBC-a. Ove probleme koji zahtijevaju i radikalne mjere svakako treba rješavati Uprava KBC-a s čvrstim mandatom", naveo je Zovak. 

O KBC-u se posljednjih dana govori zbog problema na Zavodu za radiologiju. U petak je Upravi stigla prijava za mobing koju potpisuje 16 zaposlenika Klinike za tumore, koja je sastavni dio KBC-a. Također, govorilo se i o lošoj organizaciji i nedostatku radiologa. Predstojnica Zavoda Dijana Zadravec sve je optužbe odlučno demantirala i najavila da će se prijaviti za mjesto ravnatelja bolnice. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene