Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica HSP dr. Ante Starčević (HSP AS) Ruža Tomašić danas je u Splitu ponovno predložila održavanje općeg pravaškog sabora za ujedinjenje svih pravaša, a na kojem se za predsjednika neće moći kandidirati nitko od sadašnjih ili bivših predsjednika bilo koje od pravaških stranaka.


'Sazvat ćemo nakon lokalnih izbora opći pravaški sabor i želim pokazati kako imamo želju i volju da se pravaštvo ujedini', rekla je Tomašić precizirajući kako se za dužnost predsjednika neće moći kandidirati ni jedan sadašnji ni nekadašnji predsjednik bilo koje pravaške stranke.

Rekla je da ona unaprijed daje na raspolaganje svoj 'predsjednički stolac' te to traži i od svih drugih predsjednika pravaških stranaka. Po njezinim riječima, među pravašima postoji mnogo mladih ljudi koji mogu obavljati dužnost stranačkog predsjednika te im treba dati prigodu za to.

Osvrnula se na primjedbe bivših članova HSP AS iz Splitsko-dalmatinske županije koji su nedavno istupili iz te stranke i pristupili „matičnom“ HSP-u, a koji su HSP AS zamjerili koaliranje s HDZ-om, te optužili vodstvo stranke da se ponaša staljinistički, a za Tomašić rekli da je samo 'ukras stranke'.

>> Tomašić: Ćirilica u Vukovaru znači razaranja, a i većina Srba je protiv

Odbacujući sve te ocjene, Tomašić je kazala da HSP AS ni sa kime nije potpisao koaliciju te da će pregovori s drugim strankama trajati do 28. veljače, ali da lokalne stranačke organizacije samostalno mogu odlučivati s kime će ići na izbore.

'S HDZ-om smo potpisali sporazum za parlamentarne izbore u Hrvatskoj i izbore za EU parlament', rekla je. Napomenula je kako postoje primjedbe zbog sporazuma s HDZ-om u vezi s izborima za eurospki paralament, jer je HSP AS bio protiv ulaska Hrvatske u EU.

'Sada nam podmeću da se želimo uvući u EU. No, ako Hrvatska uđe u EU, onda netko mora braniti interese hrvatskog naroda u toj uniji', rekla je Tomašić.

Zamjenik glavnog tajnika HSP AS i povjerenik stranke za županiju Damir Ćosić-Roda tvrdi da od ukupno 3.200 članova te stranke u županiji njih 99 posto podržava HSP dr. Ante Starčević. Odbacujući ponovno informacije da je stranku napustilo 700 članova, Ćosić je rekao kako je iz stranke isključeno samo pet članova.

Član Predsjedništva Željko Koroman je ustvrdio da su, kako je rekao 'ostaci udbaških krugova' okupirali gotove sve stranke u Hrvatskoj među njima i pravaške. Kritizirao je brisanje s biračkih popisa Hrvata iz BiH.

'Srbi koji žive u Srbiji imaju pravo glasovati u Hrvatskoj i dolaze na glasovanje u vozilima s beogradskim registarskim pločicama, a Hrvatima iz BiH to nije omogućeno i smetaju njihova vozila s registarskim pločicama iz BiH', kazao je Koroman. (Hina)

Vezani članci Kod Splita izvučen torpedo - 4 Brodica još u četvrtak izvukla velik neeksplodirani torpedo: Javnost za to saznala tek danas Ilustracija U čekanju nove sezone i tragedije: U Dalmaciji nedostaju timovi hitne pomoći, na dva otoka baš je kritično

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju