Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spomenuo i Jakuševec

FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu

Devet novih kamiona Čistoće - 2
Devet novih kamiona Čistoće - 2 Marko Todorov/Cropix
Aktualno Galerija Devet novih kamiona Čistoće - 1 Devet novih kamiona Čistoće - 1 Foto: Marko Todorov/Cropix Devet novih kamiona Čistoće - 2 Devet novih kamiona Čistoće - 2 Foto: Marko Todorov/Cropix Tomislav Tomašević predstavlja nove kamione Tomislav Tomašević predstavlja nove kamione Foto: Marko Todorov/Cropix +0 Davor Vić predstavlja nove kamione Galerija 1/4 >>
U reciklažnom dvorištu Podsused - Vrapče gradonačelnik Tomašević predstavio je obnovljeni vozni park Čistoće, a osvrnuo se i na ostale projekte.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u ponedjeljak je predstavio devet novih kamiona za odvoz komunalnog otpada kao i za potrebe rada reciklažnih dvorišta, koji su nabavljeni radi povećanja kvalitete javne usluge, sigurnosti u radu te unaprjeđenja tehnoloških procesa.

Riječ je o devet specijaliziranih vozila od njih ukupno 46 koje će doći u Čistoću do kraja ljeta, a njihova ukupna vrijednost je 12,3 milijuna eura. Vrijednost devet vozila koja su stigla u Čistoću i koja danas predstavljamo je dva milijuna 638 tisuća eura, rekao je voditelj Čistoće Davor Vić.

Nova vozila su opremljena naprednim sustavima za pražnjenje standardiziranih spremnika, što olakšava posao radnicima, povećava broj lokacija koje kamion može obuhvatiti te unaprjeđuje kvalitetu usluge za građane, istaknuo je Vić.

Dolaskom svih tih novih vozila u Čistoću potpuno će se obnoviti desetljećima star vozni park koji trenutno koristi kamione i iz 90-tih godina prošlog stoljeća, rekao je Tomašević.

Ključni su, kaže, i radnici te se u odnosu na stanje sredine 2023., broj komunalnih radnika i čistača ulica povećao za 150. Rekao je i da ulažu u materijalna prava radnika.

Pročitajte i ovo Nesreća u Zagrebu - 4 Vozač je uhićen Pijan zamalo usmrtio radnika Čistoće, iz Sindikata bijesni: "Vidite koji je to posao i koji su to rizici"

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević prometna nesreća Tomašević zatražio strogu kaznu za pijanog vozača koji se zabio u vozilo Čistoće

Uskoro sanacija odrona

Najavio je kako uskoro očekuju da će od Općinskog suda u Zagrebu dobiti dozvolu da krenu sa sanacijom dva odrona koja su se dogodila na odlagalištu otpada Jakuševec.

Tomašević je istaknuo da je u prvoj godini dana od uvođenja novog modela prikupljanja otpada, miješani komunalni otpad koji se odlaže na Jakuševcu smanjen za jednu četvrtinu, ustvrdivši da takav rezultat nema ni jedan grad u Hrvatskoj, da je u tako kratkom roku tako značajne iskorake napravio. Istaknuo je i da se odvajanje plastike povećalo za 59 posto, biootpada za 67 posto i papira za 13 posto. Količina otpada koja se odlaže na reciklažnim dvorištima povećala se za 22 posto.

Naveo je podatak da je u 2022. bilo oko 174.000 korisnika reciklažnih dvorišta, a u 2023. oko 385.000, a takve trendove vide i ove godine. Očekuju da se sve više koriste reciklažna dvorišta kojih je trenutno 11 fiksnih i 10 mobilnih, a njihov broj stalno povećavaju, u travnju je otvoreno u Lučkom, a u drugoj polovici godine otvorit će se u Kašini.

Tomašević je rekao i da su distribuirali čak 33 milijuna ZG plavih vrećica, te je u godinu i pol izrečeno čak 13.139 kazni zbog nepropisnog odlaganja otpada.

Kaže kako u Zagrebu nisu dizali cijenu usluge za građane, te i dalje imaju najjeftiniju uslugu odvoza otpada u cijeloj sjevernoj Hrvatskoj a imaju najveći broj odvoza svih frakcija otpada u kućanstvima u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj.

Istaknuo je i da se u centru Zagreba svaki tjedan postavlja nekoliko novih podzemnih spremnika, a trenutno ih je 90 na 25 lokacija. Pokrenuta je i javna nabava za polupodzemne spremnike za cijeli grad, u prvoj fazi nabavljaju ih 600 za 200 lokacija.

Rekao je i da je u Zagrebu postavljeno 142 tipizirana boksa i imaju veliki broj zahtjeva za njihovo postavljanje. Najavio je i da će u svibnju krenuti prve isplate za refundaciju troškova građanima koji su već postavili bokseve ispred svojih zgrada.

Tomašević je istaknuo i da su počeli s podjelom žutih spremnika za plastiku i metal koje će dobiti sve obiteljske kuće, vjeruje do kraja godine, a dosad ih je podijeljeno 6100.

Konferencija za novinare održana je u reciklažnom dvorištu Podsused - Vrapče, najmodernijem u Zagrebu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene