Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: DNEVNIK.hr

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, saborski zastupnik Tomislav Tomašević (Možemo!) u srijedu je opovrgnuo raskid zeleno-lijeve koalicije i poručio da nastavljaju djelovati zajedno, ali bez Radničke fronte koja više nije njihov član i s kojom neće izaći na lokalne izbore.


"Zeleno-lijeva koalicija ide dalje, ali u sastavu Možemo!, Zagreb je naš, Nova ljevica i ORaH, budući da je Radnička fronta proglasila zajednički neizlazak na lokalne izbore raskidom koalicije", izjavio je Tomašević novinarima u Saboru.

Kao razlog zašto ne idu s Radničkom frontom na lokalne izbore naveo je neprihvatljivost ultimatuma da podrže Katarinu Peović (RF) kao kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke na predstojećim lokalnim izborima.

"Vodstvo RF-a, konkretno Mate Kapović, više je puta po medijima davao ultimatum - ako se ne podrži kandidaturu Katarine Peović, doći će do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini. Stoga smo zajedno donijeli odluku da ne idemo s njima na lokalne izbore", rekao je Tomašević.

U Radničkoj su fronti to protumačili kao raskid koalicije, međutim zeleno-lijeva koalicija i bez Radničke fronte ide dalje, istaknuo je. Upozorio je i na ozbiljne optužbe koje im stižu iz RF-a preko društvenih mreža pa i službene stranice RF-a.

Tako je spinom ocijenio optužbe iz RF-a da je nesuglasice pouzročilo to što je Možemo! ušao u pregovore s SDP-om te ponovno istaknuo da se bilateralna koalicija SDP-a i Možemo! u Zagrebu ne može dogoditi.đ

Problema ima već dvije godine 

Pojasnio je da je u Zagrebu moguća samo široka oporbena koalicija s jednim kandidatom za gradonačelnika u koju su dobrodošli i RF i SDP ili će se ići na nekoliko blokova ako se pokaže da nema programske kompatibilnosti.

"Što se tiče Rijeke i drugih gradova Možemo! ne misli ići ni sa SDP-om niti s drugim parlamentarnim strankama na lokalne izbore, osim s Novom ljevicom i Orahom", istaknuo je Tomašević.

Upozorio je i da problema u komunikaciji s RF-om imaju već dvije godine te da su im sličnu situaciju napravili uoči predsjedničkih izbora kada su također ultimativno tražili da podrže kandidaturu Katarine Peović.

"Tada nismo pristali na taj ultimatum pa nećemo ni sada", istaknuo je.

Upitan o mogućnosti da Katarina Peović napusti saborski Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, Tomašević je, kao predsjednik toga kluba, odgovorio da će druge stranke u koaliciji o tome tek donijeti odluku.

Slika nije dostupna Mate Kapović objavio da se Zeleno-lijeva koalicija raspala, oglasio se Tomašević: "Odluka se ne odnosi na suradnju u Saboru i Skupštini"

Andrej Plenković Tomašević žestoko po Plenkoviću, on mu nije ostao dužan: "Zašto držite ljestve Bandiću?", "To što aludirate je malo too much"

"Nakon svih ovih objeda i uvreda na društvenim mrežama od vodstva RF-a kao i onih na službenoj stranici RF-a, odnosi su do te mjere zategnuti da ne mogu zamisliti daljnju suradnju, ali ćemo o tome tek donijeti odluku", poručio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju