Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko to može platit?

Iako je isplatio božićnice, Holdingu sada prijeti i milijunski iznos za odvjetničke troškove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je Zagrebački holding isplatio preostali iznos božićnice svojim zaposlenicima i povezanim društvima, čini se da će se uskoro suočiti s novim troškom povezanim s tim slučajem. Riječ je o isplati odvjetničkih usluga koje se također broje u milijunima kuna.

Iako je Zagrebački holding, pritisnut masovnim tužbama zaposlenika, konačno ovog tjedna popustio i uplatio svojim zaposlenicima preostali dio božićnice, čini se da to neće biti i konačni trošak za Zagrepčane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MALO DAO, PUNO UZEO Bandić radnicima Holdinga ipak isplaćuje punu božićnicu, ali i najavljuje rezanje materijalnih prava Četiri sindikata tuže ZG Holding zbog božićnica (Foto: Pixell) Zbog božićnica Četiri sindikata tuže Zagrebački holding: "Za štetu od 10 do 15 mil. kn odgovarat će i Bandić"

Tužbe je, naime, tijekom siječnja podnijelo više od 2500 zaposlenika Holdinga i povezanih poduzeća poput Čistoće, ZET-a ili Vodoopsrkbe. Odvjetnici koji su tužbe podnosili u pravilu su za svaku naveli i svoju naknadu koja u pravilu iznosi 500 kuna. Nakon što je Holding u ponedjeljak, 22. siječnja, ipak isplatio preostali dio božićnice (nešto više od 1600 kuna neto), neki su odvjetnici podnijeli i svojevrsni podnesak sudu kojim konstatiraju da razloga za tužbu više nema, no ostaje pitanje troška. A taj podnesak stoji dodatnih 250 kuna.

Na sve to zaračunava se i PDV, pa je trošak svake tužbe nešto više od 900 kuna. Tako u konačnici dolazimo do iznosa od oko 2,25 milijuna kuna koje će odvjetnicima netko morati platiti. No ni to nije sve.

Na neke tužbe su odvjetnici Holdinga pisali i odgovore, što također košta određeni novac. Nažalost, pokušaji da doznamo koliko su točno odgovora napisali i kolike su račune za to ispostavili nisu urodili plodom.

U Holdingu i dalje zavjet šutnje

Odvjetnik Maro Mihočević, koji zastupa Zagrebački holding u ovom predmetu, bio je bez komentara i uputio nas je na službu za odnose s javnošću Holdinga. Tamo pak kažu da slučaj neisplate božićnica nisu ni dosad komentirali, pa neće ni sad.

U neslužbenim razgovorima s nekim zagrebačkim odvjetnicima doznajemo da bi jedan odgovor na takvu tužbu odvjetničko društvo moglo cijeniti oko 1000 kuna.

Iz nekoliko sindikata čiji su članovi podnosili tužbe protiv Holdinga tvrde da radnici mogu biti mirni.

Radnici neće platiti ni lipe

"Članovi našeg sindikata uredno plaćaju svoju članarinu, a jedan od prvih servisa koje bi članovima sindikati mogli dati jest besplatna pravna pomoć. Dakle, nema šanse da naši članovi plate išta. Mi imamo suradnju s dva odvjetnička ureda kojima plaćamo paušale, tako da naši članovi neće morati platiti ni lipe", kaže nam Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata preko kojeg je podneseno oko 360 tužbi zaposlenika Holdinga, Vodoopskrbe i AGM-a.

No Kiš je uvjeren da trošak odvjetnika neće platiti ni sindikati, već da će ih morati podmiriti Zagrebački holding. "Tražit ćemo da te troškove plati onaj tko je kriv. Mi smo tužbe podnijeli prije nego što su božićnice bile isplaćene. Kada je Holding to isplatio, zapravo je potvrdio da je kriv. A onaj koji je kriv plaća troškove postupka", kaže Kiš.

Iako će Holding sve ovo dodatno koštati, riječ je o puno manjem iznosu od onoga koji bi ih u konačnici dočekao da nisu isplatili božićnice, jer bi u tom slučaju morali podmiriti i dodatne sudske troškove postupka.

Uspjeh na sudu siguran

Slično govori i Krešimir Grubišić, odvjetnik koji je ispisao oko 820 tužbi za djelatnike Čistoće i još stotinu za jedan sindikat ZET-a.

"U ovakvim slučajevima uspjeh na sudu je siguran. Jedna je osoba svojevoljno odlučila da neće poštovati kolektivni ugovor. Zašto, to ne znam i ne mogu shvatiti. Ali odlučila je i isplaćeno je samo 40 posto božićnice 21. prosinca 2017. godine. A onda je 22. siječnja isplaćen i ostatak nakon što su tužbe već podnijete", objašnjava Grubišić, dodajući da je time tuženik priznao osnovanost tužbenog zahtjeva.

"Za sada, bar je takva praksa uvijek bila, da tuženik nakon što plati glavnicu stupi u kontakt s odvjetnicima i potpiše se nagodba", kaže Grubišić, dodajući da se tužbe neće povući dok se taj trošak ne plati. Tužbe se, kaže, ne povlače, već neki odvjetnici predaju podnesak u kojem specificiraju tužbeni zahtjev. U tom podnesku piše da se tužba povlači u odnosu na isplatu božićnice, ali da se i dalje zahtjeva podmirenje troškova. Njemu se dosad nitko iz Holdinga nije javio.

"Ako mi se nitko ne javi narednih dana, morat ću i ja uložiti podneske u kojima ću obavijestiti sud da još nisu plaćeni parnični troškovi", kaže Grubišić, dodajući da je sve to bio ogroman i zapravo potpuno nepotreban trošak, jer je ovaj slučaj spadao u sigurne stvari u sudskim postupcima.

Ako neće milom, platit će sudskom presudom

Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga, također ne dvoji tko će namiriti odvjetničke troškove, ali ide i korak dalje te kaže da zbog tog nepotrebnog troška koji će u konačnici pasti na leđa građana netko mora odgovarati. 

"Od početka se znalo da će to izgubiti, no svejedno su kalkulirati. I naravno da bi netko zbog toga trebao snositi odgovornost, zato i tražimo ostavku Ane Stojić Deban, predsjednice Uprave Holdinga", kaže nam Jović, za kojega je ta priča vrlo jednostavna. 

"Podnijeli smo tužbe pa je Bandić naredio da isplate božićnicu i oni su platili razliku. Stoga troškove mogu platiti samo oni koji su izgubili spor. Ako ne žele milom ili nagodbom, platit će ih sudskom presudom", kaže Jović. 

Dodaje da su predmeti koji su išli preko Sindikata Zagrebačkog holdinga i dalje na sudu i tamo će ostati ili do nagodbe s Holdingom ili do sudske presude. Dosad, kaže, njihov odvjetnik nije dobio nikakvu ponudu za nagodbu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene