Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz oporbe i stručnih krugova reakcije na izjave ministra Šukera, ali i na proračun koji je Vlada donijela. Oporba je proračun nazvala aktom odlazeće Vlade bez vizije i snage.


Stručnjaci pak Vladi poručuju da je zbog visokog vanjskog duga i niske stope rasta njihova proračunska računica neodrživa. Šef SDP-a Zoran Milanović nije htio komentirati Šukerove prozivke da su oporbeni političari katastrofičari koji plaše narod. Kaže da mu je drago što je HDZ usvojio njegov prijedlog Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

>> Šuker: Katastrofičari, ostavite građane na miru!

'svi oni koji glasaju za ovaj proračun su neodgovorni prema Hrvatskoj. Kao proračun bez karaktera tako bi ga okarakterizirao', poručio je Milanović. Kad se ugledne stručnjake pita srlja li Hrvatska doista u katastrofu, kao što je nedavno procijenio šef središnje Europske banke, njihov odgovor je vrlo jasan.

'Vlada je sama prognozirala katastrofu'

'Ključni hrvatski problem je visoki vanjski dug, tri puta veći od izvoza roba i usluga, te neodrživa fiskalna pozicija, koja će takva biti zbog vrlo niske potencijalne stope rasta i zbog visokog troška finaciranja', ističe Hrvoje Stojić, analitičar Hypo Alpe Adria banke. Stojićeva procjena neodrživosti je ključna. Ona podrazumijeva nužnost promjene. Ovaj proračun nažalost samo cementira stari trend povećavanja minusa.

Na to upozorava i predsjednik HNS-a Radimir Čačić. On ministra Šukera podsjeća kako je Vlada sama u programu oporavka prognozirala katastrofu, ako se ekonomska politika radikalno ne promjeni. 'Osim Šukera, javno pozivam bilo koga u Hrvatskoj da izrekne drukčiji stav, ako su oni sami, da ako se ništa ne promjeni, da srljamo u gospodarsku propast, i zašto mislite da bih ja trebao misliti drugačije?', rekao je Čačić.

Na neodrživost proračuna i potrebu provođenje reformi već dugo upozorava i guverner HNB-a Željko Rohatinski. On sam čini se u mogućnost Vlade da ih provede uopće više ne vjeruje jer je i sam priznao da bi bilo bolje da smo u pomoć, još prije dvije godine, zvali MMF.