Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oranica ili?

Tko pije, tko plaća, a tko kontrolira raspodjelu državnog zemljišta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog problema s dodjelom poljoprivrednog zemljišta na kojem je izgrađena autocesta, ili na kojem se nalazi potok, a koja je razljutila slavonske seljake, nameće se pitanje - tko kontrolira raspodjelu državnog zemljišta? U Hrvatskoj poljoprivrednoj komori smatraju da je u cijelu priču ipak trebalo uključiti i lokalnu vlast, a ne dodjelu provoditi iz ureda u Zagrebu.

Na autocesti, u šumi ili u potoku... Na ovim je mjestima trebao niknuti kukuruz.
Za agenciju za poljoprivredno zemljište, ta su mjesta bila oranice. Što agencija radi, treba nadzirati resorno ministarstvo.

Pročitajte i ovo Policija Gužva u prometu Prometna nesreća na A4: Vozi se uz ograničenje brzine Ilustracija Bolje izbjeći Ako izgubite karticu za autocestu, u velikom ste problemu: Pogledajte zašto ih treba dobro čuvati

'Imamo i godišnje kontrole i nadzore, ali po prigovoru poljoprivrednika koji se obrate Ministarstvu', kaže Blaženka Mičević, ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište.

Na natječaju gdje je ponuđena autocesta krivac je, kaže poljoprivredna komora, brzina. 'Dijelom je i zbog toga krivnja, a mislim da su radili nekompetentni ljudi jer nisu znali o kojem je zemljištu riječ', smatra Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

A trebalo je uključiti, kaže Brlošić, i lokalnu vlast. Država je ponudila minirano zemljište i ono zapušteno, i to uz smanjenje zakupa, za cijenu troška stavljanja u funkciju.

'Stavljanje u funkciju je izuzetno skupo i apsolutno za 10 godina korištenja financijski neisplativo', dodaje Brlošić.

Sijati kukuruz na autocesti ili dovesti krave pred naplatne kućice - Zašto ne?

Isplativo ili ne, na natječaj se ne može bez programa raspolaganja zemljištem, a provodi li se ono, nadzire poljoprivredna inspekcija.

'Mi se nadama i po nama bi trebao taj dio posla biti odrađen u agenciji za zemljište obzirom da mi dajemo zemljište na raspolaganje', kaže Mičević.

Oni ga daju, a mogu ga i oduzeti.

Bez obzira je li na njoj korov ili je zasijano štogod drugo, svi koji koriste državnu zemlju morat će plaćati zakup. Do sada to, tvrde u agenciji, nije bio slučaj sa svima.

Jer su neki to, kažu, izbjegavali. Sada će ih putem OIB-a povezati s Finom, a s neplatišama, raskinuti ugovore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene