Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u srijedu da planira otići na ovogodišnju Opću skupštinu UN-a.

Galerija


Kolinda Grabar-Kitarović je, tijekom govora na predstavljanju knjige "Nestali u Domovinskom ratu 2", rekla da će "ove godine u Općoj skupštini UN-a otvoriti pitanje nestalih i u ratu u Hrvatskoj, i u drugim ratovima diljem svijeta".

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović i Mate Radeljić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Objavljena privatna prepiska Predsjednice i bivšeg savjetnika: ''Joj, Mate, jesmo li trebali to napraviti?'', Pantovčak bez komentara Crobarometar: Podrška radu Predsjednice (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Problemi u izbornoj godini: Topi se potpora Predsjednici, za svoj rad više nema potporu većine građana

Međutim, pošto je Predsjednica na Opću skupštinu u New Yorku išla prošle godine, ove bi godine na nju trebao ići premijer Andrej Plenković. Iz Vlade su poručili da će se o putu u New York još razgovarati.

Slična se situacija dogodila i prije dvije godine, kada su na Opću skupštinu trebali ići i Grabar-Kitarović i Plenković. Premijer je tada pred Skupštinom trebao održati govor, dok je Predsjednica na margini zasjedanja trebala odraditi sastanke vezane uz Inicijativu triju mora.

Predsjednik Vlade i predsjednik države zadnji su put na zajedno na zasjedanju Opće skupštine bili 2007. godine. Tada je premijer Ivo Sanader, koji je pred UN-om želio održati govor o radu Haškog suda, pošto se Opća skupština sastajala u vrijeme presude "vukovarskoj trojki". Međutim, red za govor bio na tadašnjem predsjedniku Stjepanu Mesiću, zbog čega se Pantovčak, ali je na kraju govor ipak održao Sanader.