Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tjedni pregled Ivane Pezo Moskaljov

Čeka nas zanimljiva godina: Pored duge povijesti međusobnih sukoba, Milanović i Plenković sada moraju surađivati

U tjednu u kojem se moglo čuti da su Hrvati najdepresivnija europska nacija slavio se Dan smijeha – kontra stresa i frustracija, a k tome je i besplatan. I nikada nikome nije naškodio.

Razloga za veselje, u najneizvjesnijoj izbornoj noći, itekako je imao Zoran Milanović jer je postao peti hrvatski predsjednik. "Od mene nećete čuti sladunjave priče o zajedništvu, ljudi se razlikuju. Onakav kakav sam bio u kampanji, bit ću i kao predsjednik, ništa se neće promijeniti", poručio je Milanović u svom pobjedničkom govoru.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažnija zbivanja Ivana Petrović donosi pregled ključnih događaja proteklog tjedna Pregled tjedna - Barbara Golja Tjedni pregled Barbare Golja Novi državni odvjetnik, prvi Putinov intervju i obvezni vojni rok događaji su koji su obilježili tjedan

Puna šaka brade je i u SDP-u. Davor Bernardić na krilima Milanovićeve pobjede sada vidi i do Banskih dvora, dok HDZ-ovci traže krivca za izborni poraz. Ovaj put nije crni labud, već demografija. "Budimo realni, u nekim dijelovima koji su tradicionalno skloniji HDZ-u danas objektivno živi nešto manje ljudi'', zaključio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Tek rijetki svojim priznanjem odudaraju od vodstva HDZ-a. "I kandidatkinja snosi odgovornost i svi mi koji smo na neki način oko toga radili, svi smo spremni podnijeti odgovornost i sankcije", rekao je nakon izbora Ivan Anušić, voditelj izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Šuška se da će preispitati svoju suradnju s Bandićem - ni u Zagrebu se nisu proslavili.

Loš rezultat nekoliko mjeseci uoči unutarstranačkih izbora zaoštrio je tenzije u HDZ-u, pa je sve više Plenkovićevih izazivača. "I sada ću se sigurno kandidirati na jednu od pozicija, na koju još ne znam", objavio je Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a.

Kako bilo, pred nama je zanimljiva godina. Milanović i Plenković, koji imaju dugu povijest sukoba, morat će zajednički surađivati na što ih prisiljava Ustav – oko obrane, tajnih službi i vanjske politike. A odnose će, nema sumnje, diktirati i izbori jer ponovno se igra na sve ili ništa.

Detaljniji pregled tjedna pogledajte u video galeriji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene