Osim gubitka svojih utvrda - Knina i Gospića - HDZ ima najviše razloga za zadovoljstvo. Pobjednik je ovih lokalnih izbora, no vremena za slavlje nema.


Premijer Andrej Plenković pokušava sastaviti većinu, a hoće li u tome uspjeti prije svega ovisi o razvoju događaja u HNS-u. Ima sve manje vremena za sastavljanje nove većine. U tajnosti je dogovara, ali u nedjelju je i javno pozvao na suradnju.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković o Laucu: "Imao je objavu koja spada u politikanstvo, a ne u stručno savjetovanje" Mario Banožić Ministar Banožić odgovorio Predsjedniku: "Milanović mi ne može ništa zabraniti, može raditi scene, kao u Požegi..."

"Svi oni koji žele za Hrvatsku suočavanje na odvažan način sa krupnim političkim pitanjima, sigurnosnim, socijalnim pitanjima onda ih pozivam na razgovore o političkoj stabilnosti", poručuje Plenković.

Činilo se da su Plenković i Vrdoljak nadomak koalicije. No, stranački bunt protiv njega komplicira dogovor. HDZ-ovci imaju razumijevanja za šefa HNS-a.

Ivana Maletić iz HDZ-a kaže: "Ja mislim da su njegovi kandidati trebali nastaviti raditi dobar posao na terenu i da nije dobro ni među njima da se međusobno okrivljuju ili da sve svaljuju na predsjednika."

Dok još "visi" dogovor s HNS-om - za Novu TV - Milijan Brkić otkrio je da ne žele suradnju s Vesnom Pusić.

"Sigurno se neće ići sa onima koji su na jedan način imali otklon i od hrvatske države i stvaranja hrvatske države i o pogledu na aktivnosti Hrvatske u BiH", kazao je Brkić.

Šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je optimističan. Baš kao nekad i Domagoj Ivan Milošević, koji je pokušao preslagivati u Karamarkovu spašavanju Vlade.

"Kao što znate ove godine ja ne sudjelujem u preslagivanju, i malo sam subjektivan prema tome", ističe Milošević. 

Branko Bačić uvjeren je da će HDZ imati većinu kada predsjednik vlade predloži ministre. 

Vladimir Šeks poručuje: HDZ je pobjednik lokalnih izbora, no prijevremeni parlamentarni su - posljednja opcija.

"Sada otvaranje novih izbora dok se ne iscpre sve mogućnosti da se stvori jedna kvalitetna većina je korak u nepoznato, moguće - da bi se otvorila jedna - s manjim nijansama nova pat pozicija", smatra Šeks.

Za Andreja Plenkovića ovo je tjedan odluke - ili novi ministri i stabilna većina ili novi izbori.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju