Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor s HNS-om "visi"

Tjedan odluke za Andreja Plenkovića, a vremena je sve manje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim gubitka svojih utvrda - Knina i Gospića - HDZ ima najviše razloga za zadovoljstvo. Pobjednik je ovih lokalnih izbora, no vremena za slavlje nema.

Premijer Andrej Plenković pokušava sastaviti većinu, a hoće li u tome uspjeti prije svega ovisi o razvoju događaja u HNS-u. Ima sve manje vremena za sastavljanje nove većine. U tajnosti je dogovara, ali u nedjelju je i javno pozvao na suradnju.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

"Svi oni koji žele za Hrvatsku suočavanje na odvažan način sa krupnim političkim pitanjima, sigurnosnim, socijalnim pitanjima onda ih pozivam na razgovore o političkoj stabilnosti", poručuje Plenković.

Činilo se da su Plenković i Vrdoljak nadomak koalicije. No, stranački bunt protiv njega komplicira dogovor. HDZ-ovci imaju razumijevanja za šefa HNS-a.

Ivana Maletić iz HDZ-a kaže: "Ja mislim da su njegovi kandidati trebali nastaviti raditi dobar posao na terenu i da nije dobro ni među njima da se međusobno okrivljuju ili da sve svaljuju na predsjednika."

Dok još "visi" dogovor s HNS-om - za Novu TV - Milijan Brkić otkrio je da ne žele suradnju s Vesnom Pusić.

"Sigurno se neće ići sa onima koji su na jedan način imali otklon i od hrvatske države i stvaranja hrvatske države i o pogledu na aktivnosti Hrvatske u BiH", kazao je Brkić.

Šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je optimističan. Baš kao nekad i Domagoj Ivan Milošević, koji je pokušao preslagivati u Karamarkovu spašavanju Vlade.

"Kao što znate ove godine ja ne sudjelujem u preslagivanju, i malo sam subjektivan prema tome", ističe Milošević. 

Branko Bačić uvjeren je da će HDZ imati većinu kada predsjednik vlade predloži ministre. 

Vladimir Šeks poručuje: HDZ je pobjednik lokalnih izbora, no prijevremeni parlamentarni su - posljednja opcija.

"Sada otvaranje novih izbora dok se ne iscpre sve mogućnosti da se stvori jedna kvalitetna većina je korak u nepoznato, moguće - da bi se otvorila jedna - s manjim nijansama nova pat pozicija", smatra Šeks.

Za Andreja Plenkovića ovo je tjedan odluke - ili novi ministri i stabilna većina ili novi izbori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene