Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Večeras u Provjerenom

Tito Gubić izveo show u sudnici: Prijetio, vrijeđao i bacao mikrofon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Večerašnje Provjereno donosi snimke sa suđenja Titi Gubiću koji je u sudnici vikao i prijetio bacanjem mikrofona.

Izricanje presude Titu Gubiću, prevarantu iz Bjelovara, ovog ponedjeljka na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu započelo je njegovom vikom i revoltom prilikom ulaska u sudnicu. Iako je suđenje bilo otvoreno za javnost, Tito Gubić želio je spriječiti da ga se snima, a prijetio je i bacanjem mikrofona.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Tijekom ročišta, ponavljao je kako nije kriv, a čak je i optužio novinarku 'Provjerenog', Emu Branicu, da je ona zapravo napala njega te da je uznemiravala njegovog partnera: „Slikala je mojeg partnera koji je službena ličnost, koji je tajni agent koji će ju tužiti“.

Sutkinja je naposljetku proglasila Tita Gubića krivim, nepravomoćno ga osudivši na kaznu zatvora u trajanju 10 mjeseci. Olakotna okolnost presude je nalaz psihijatra, sudskog vještaka, a otegotna to što je već kažnjavan za isto te za druga kaznena djela.

Podsjećamo, nakon što je reporterka 'Provjerenog' Ema Branica u rujnu prošle godine raskrinkala njegove kriminalne radnje, bjelovarski joj je prevarant Tito Gubić tijekom snimanja zaprijetio da će „završiti kao Pukanić“. Novinarka je ovu prijetnju prijavila policiji, a reakcije institucija bile su brze – policija je uskoro privela Gubića koji je, nakon samo mjesec dana spora, 9. siječnja na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora.

Prijetnje poput ove koju je iskusila Branica u novinarskoj struci su česte i napad su ne samo na osobu, nego i na slobodu medija i izvještavanja. Ipak, procjenjuje se da u čak devet od deset slučajeva, počinitelji zločina nad novinarima prolaze nekažnjeni. Zbog tog globalnog problema 2013. godine reagirao je i UN te je donio rezoluciju kojom je 2. studenog proglasio Međunarodnim danom okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima. U slučaju Branica reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo koje je prijetnju oštro osudilo i pozvalo institucije da u takvim slučajevima hitno reagiraju po službenoj dužnosti.

Činjenica da je Tito Gubić nepravomoćno proglašen krivim važna je poruka kako prijetnje novinarima mogu i moraju biti pravno sankcionirane.

Snimke iz sudnice ne propustite večeras u 'Provjerenom' koje je na rasporedu u 21.30.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene