Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dekan zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić najavio je danas da će tužbom odgovoriti na medijske napise koji ga prozivaju za financijske malverzacije s Hrvatskom elektroprivredom (HEP) te ustvrdio da iza svega stoje mediji i poslovni lobiji koji žele privatizirati energetski sektor.


'Suradnja s HEP-om u potpunosti je zakonita, a pritisci su počeli nakon javno izrečenog stava da Hrvatska mora ostati energetski neovisna i da se HEP ne smije privatizirati ili rascjepkati', rekao je Tipurić na konferenciji za novinare. Vidljivo uzrujan i lupajući šakom o stol pozvao je novinare da se pozabave tom tematikom, ističući da zagovornike privatizacije HEP-a nije teško pronaći. Ipak, na česta novinarska pitanja nije želio otkriti o kojem je lobiju riječ 'jer je to utuživo'. Komentirajući poslove Ekonomskog fakulteta s HEP-om Tipurić je rekao da je riječ o suradnji kakvu taj fakultet ima s mnogim drugim institucijima za koje izrađuje stručne studije, ekspertize i programe.

Vezani članci Stjepan Kožić Dnevnik Nove TV u posjedu spornog računa zagrebačkog župana: Pogledajte što je sve platio liječnicima koji su ga liječili, oglasila se i bolnica Ronioci Skandal u ronilačkom savezu: "Oni od nas rade budale. Netko stavlja vašu glavu u torbu da bi izvukao nekakav novac..."

>> 'Nadam se da će istraga pokazati uredno poslovanje'

'Posao smo obavili transparentno i kvalitetno'

Medijske napise da je suradnjom s tom javnom tvrtkom zaradio stotine tisuća kuna nazvao je bezočnim lažima zbog kojih će, kako je rekao, podnijeti kaznene prijave. 'Žao nam je što se naša suradnja doživljava kao nešto negativno. Zar bi bilo bolje da su hrvatske tvrtke za takav posao angažirale strane konzultante?' upitao je Tipurić. Smiješnima je nazvao i tvrdnje objavljene u medijima po kojima su HEP-u po 50.000 eura naplaćivali ugovore skinute s interneta. 'Svoj smo posao obavili transparentno i kvalitetno, on je rezultat rada uvaženih stručnjaka s više područja i fakulteta, a sva je dokumentacija predana na uvid nadležnim službama', ustvrdio je Tipurić.

Dodao je kako je i iz dokumenata koje je fakultet nakon medijskih napisa predao USKOK-u vidljivo da je 'sve što su radili čisto te da za sve postoje valjane pravne osnove'. Dekan Ekonomskog fakulteta opovrgnuo je tvrdnje da je dijelio certifikate za članove nadzornih odbora, ističući da je bio jedan od prvih koji se zauzimao za to da političare na tim mjestima zamijene profesionalci. Tipurić nije želio komentirati suđenje u slučaju 'Indeks' u kojem je zbog prodaje ispita optuženo devet profesora Ekonomskog fakulteta. Rekao je samo da će uprava fakulteta kazniti one koje sud proglasi krivima. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju