Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja s istražiteljima

'Nadam se da će istraga pokazati uredno poslovanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak izjavio je kako očekuje da će istrage u HEP-u ipak pokazati kako je vodstvo te tvrtke ipak korektno poslovalo, a onda neka vlasnik HEP-a odluči i o njemu, a da on ima dovoljno snage da 'dalje vuče HEP'.

'HEP vrlo dobro posluje, svi parametri su dobri. Nadam se da će sve istrage pokazati da su ipak ljudi u HEP-u i Uprava korektno poslovali, vukli korektne poslovne poteze. A nakon toga će vlasnik HEP-a odlučiti i o meni. Ja imam dovoljno snage da dalje 'vučem' HEP i da on do kraja ima još veću dobit', izjavio je Mravak u razgovoru za javnu televiziju kada je upitan razmišlja li o ostavci.

Pročitajte i ovo Ivica Kropek, voditelj Službe općeg kriminaliteta policije Dva ubojstva Osumnjičeni za ubojstvo supruge imao je dozvolu za oružje, a policija otkrila i što se zna o ubojstvu na Srednjacima Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Mravak je potvrdio da se u HEP-u vode istrage, ali kaže da državno odvjetništvo i USKOK nisu mjesecima u HEP-u. 'Otprije mjesec i nešto dana dobili smo dopis državnog odvjetništva u vezi s kupnjom struje. Uredno smo se odazvali, dostavili svu dokumentaciju, surađujemo sa svim institucijama', kazao je Mravak. Potvrdio je da se, osim slučaja kupnje struje, istrage vode u još nekim predmetima.

Napise da je HEP oštećen za više od milijardu kuna kupnjom struje po višim cijenama, iako je cijena poslije jako pala, čelni čovjek HEP-a je nazvao netočnim i da su brojke preuveličane. Istaknuo je da se tim modelom struja kupuje već dugo godina, svake godine s pozitivnim rezultatom.

Koliko je točno HEP izgubio, Mravak nije mogao reći, već da će se to vidjeti na kraju godine. Sada kupujemo na mjesečnoj i tjednoj razini, pa ćemo vidjeti koliko je što stajalo, objasnio je 'Točno je da je naše društvo Trgovina d.o.o. u svibnju prošle godine predložilo kupnju na godišnjoj razini za iduću godinu i u tom kontekstu smo mu dali odobrenje na Nadzornom odboru i Upravi', kazao je Mravak. Dodao je da je proveden javni natječaj, poslan je na 40-ak adresa, javilo se njih 15-ak i oni koji su dali najnižu cijenu za potrebnu snagu dobili su natječaj.

'Kad smo sklapali ugovor s HAC-om nismo znali da se ne može provesti'

Upitan za najnoviju aferu, o kojoj pišu mediji, da je tvrtku oštetio za 300 milijuna kuna kupivši od Hrvatskih autocesta (HAC) trafostanice uzduž autocesta iako je znao da ih neće moći vlasnički uknjižiti, Mravak je kazao da, kad su sklapali taj ugovor 2006., nisu znali da se ne može provesti. Objasnio je da su HAC i HEP sklopili ugovor jer je HAC tražio energetsku suglasnost, a HEP odobrio, jer je trebalo pojačati postojeću i izgraditi novu mrežu zbog sigurnosti napajanja.

'HAC je imao veći trošak jer su morali graditi te objekte, koji su poslije koristili i HEP-u za priključak novih kupaca i za budući razvoj. U tom kontekstu HAC je predložilo HEP-u da sve objekte predaju u vlasništvo HEP-a, a da za dio sredstava koji su oni financirali HEP njih odšteti', rekao je. Dodao je da u sporazumu stoji klauzula o općem dobru, da se HAC obvezao da se preko nadležnog ministarstva izmijeni Zakon o javnim cestama. 'Ako se iz bilo kojeg razloga neće moći provesti taj sporazum, HEP, po članku tog sporazuma, može vratiti ta sredstva', ustvrdio je Mravak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene