Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tijelo poginulog Vikića evakuirano iz ponora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Planinar Zehriad Vikić, koji je prije dva dana nestao u Julijskim Alpama, pronađen je mrtav oko 15 sati, 600 metara prije vrha Ponce. Poginuo je u naletu lavine koja ga je odnijela čak 400 metara niz padinu.

Pronađen je u usjeku, dosta niže nego što su spasioci očekivali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati"

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, Vinko Prizmić, potvrdio je da je Vikićevo tijelo pronađeno oko 150 metara ispod mjesta gdje su pronađeni njegovi posljednji tragovi.

Prizmić je izjavio da je mrtvo tijelo Zehriada Vikića uočeno oko
14,50 sati iz helikoptera kada je jak vjetar, kojega je proizveo propeler helikoptera talijanske gorske službe spašavanja, podigao sloj snijega ispod kojega je ležalo njegovo tijelo.

Dodao je da su slovenski kolege tijelo izvukli pomoću helikoptera jer je teren zbog opasnosti od mogućih lavina bio preopasan da bi mu se pristupilo. Prizmić je potvrdio da je nesretnog planinara usmrtila snježna lavina, a tijelo mu je prebačeno u dolinu Tamar.

Prizmić je rekao da je slovenskim kolegama pomagalo i pet pripadnika Hrvatske gorske službe za spašavanje. 

Nakon što je jučer zbog vremenskih uvjeta prekinuta potraga za 31-godišnjim riječkim alpinistom, koji je nestao u Julijskim Alpama, na krajnjem sjeveroistoku Slovenije, danas su spasioci ponovno krenuli u akciju.

U Julijske Alpe Vikić je došao u društvu još četiri člana riječkog alpinističkog kluba. No, na nešto težu rutu je otišao sam jer se pripremao za ekspediciju u Andama, na koju je trebao otići u siječnju.

Podsjećamo, Riječanin je noć sa subote na nedjelju s još četvoricom kolega iz istog kluba prespavao u planinarskom domu u dolini Tamar, na 1.100 metara nadmorske visine, ali se u nedjelju ujutro sam uputio u pravcu vrha Ponce. Ostali su pošli na uspon na Jalovec. 

Kako se do nedjelje navečer nije vratio u dom, slovenska Gorska služba spašavanja i policija počele su potragu.
Zbog leda i novog snijega koji je pao potraga je morala biti
prekinuta, pa je danas ponovno pokrenuta, ali i prekinuta. 

O nepovoljnim vremenskim prilikama u slovenskom gorju posljednjih nekoliko dana svjedoči i nesreća u kojoj je u subotu ujutro nastradalo 13 dobro obučenih alpinista iz Slovenjgradeca. 

Njih je zasula sniježna lavina, pri čemu je njih sedam od 13 dobilo teške ozljede ekstremiteta, glave i grudnog koša, pa se oporavljaju u bolnici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene