Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ups!

Osim ratne grdosije, Splićani su vidjeli još jedan neobičan prizor

U petak je u Split uplovio gigantski nosač aviona Harry S. Truman s više od pet tisuća članova posade. No, vremenski uvjeti su pomrsili planove talijanske firme.

Harry S. Truman će boraviti u Splitu od 11. do 15. veljače, odobrila je Vlada RH na sjednici u četvrtak. Nosač aviona i norveška fregata Fridtjof Nansen usidrili su se pred Splitom. Grad će par dana krasiti 333 metra duga grdosija, koja nosi oko 90 aviona i helikoptera.

Američka mornarica je angažirala talijansku firmu koja se trebala pobrinuti za ugodnu dobrodošlicu. "Ovo je predivno, čini mi se nestvarno. Ovakve prizore rijetko viđamo, stoga je sada vrijeme za uživanje. Makar i u pogledu", kazali su oduševljeni Splićani za Dalmaciju danas.

No, vremenski uvjeti su imali drukčije planove. Naime, zbog jake bure su tijekom noći šatori odletjeli u more. Potpuno su uništeni.

''Nosač je isplovio početkom prosinca. Pretpostavlja se da će mjesecima biti na moru. Prošli mjesec u vježbama je sudjelovala i Hrvatska. No, Amerikanci nikad javno ne komuniciraju buduće operacije. To je vojna tajna'', zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, jedina hrvatska novinarka koja je bila na Trumanu.

Mini sezona uhvatila ugostitelje nespremne, nekima nestalno hrane i pića

Inače, dolazak američkog nosača aviona s više od pet tisuća članova posade iznenadio je turističke djelatnike u Splitu koji su ih dočekali uglavnom zatvorenih vrata. Zato su oni koji rade i zimi itekako zadovoljni jer je prve večeri u kafićima i restoranima nestalo i hrane i pića.

Prema viđenom, kao da je stigla srednjoškolska ekskurzija pristojnih đaka. Koji sukladno preporukama nadležnih i na otvorenom nose zaštitne maske.

“Slobodan sam iduća tri dana, jer tu smo samo četiri dana. Planiram obići kulturne znamenitosti jer sam prvi put u Hrvatskoj”, kazao je Brendon. “Više mi se sviđa Split od ostalih luka jer arhitektura je bolja, grad je veći. I može se vidjeti i kupiti toliko dobrih stvari”, dodao je Clayton.

Direktne koristi od dolaska nosača aviona imaju i vlasnici hotela i apartmana. Prema službenim podacima u petak je u Splitu prenoćilo osamsto državljana SAD-a. Ako su i planirali ostaviti dio novca u turističkim agencijama, većina ih je dočekala zatvorenih vrata, a slično je bilo I s ugostiteljima. No u ono malo otvorenih objekata u centru ponestalo je stoga hrane i pića.

“Iznenadio nas je na način da nismo bili potpuno spremni na ovoliku navalu ljudi. Ali već smo danas pripremni kako treba. Iskreno došlo nam je kao neka vrsta blagoslova usred ove zime i nekakva mini sezona u drugom mjesecu”, zaključio je ugostitelj Danijell Nikolla.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene