Davorka Budimir (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Davorka Budimir (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)

Transparency International Hrvatska (TIH) smatra da treba smijeniti Upravu Hrvatskih šuma zbog neučinkovitog upravljanja.


Povodom afere oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma, iz TIH-a poručuju da se korupcijske afere ne smiju koristiti samo u cilju dnevno političkih obračuna političkih aktera s ciljem diskreditiranja protivnika.

'Važno je naglasiti da problem nije u pojedincima, niti u političkoj opciji koja je na vlasti, već u opće prihvaćenom sustavu koji omogućava koruptivno djelovanje i selektivno rješava nagomilane probleme hrvatskog društva u proteklom dužem razdoblju. Afera oko isplate bonusa članovima Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. dobar je primjer koji nam je pokazao nefunkcioniranje sustava i poticanje koruptivnog djelovanje bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

Nije važno tko je imenovao upravu, jer bi rezultat uvijek bio isti - korumpiran i selektivan sustav. Važno je kako se upravlja i koju korist i krajnji rezultat imamo kao društvo. Neučinkovito i netransparentno upravljanje posljedica je političkog kadroviranja i upitnih selekcijskih postupaka kojima pojedinci dolaze na pozicije odlučivanja bez jasnih, mjerljivih i objektivnih kriterija.

Ne mogu se nepravilnosti sustava rješavati na dobroj volji sudionika u postupcima i moralnim kriterijima, već na jasnim, otvorenim i transparentnim pravilima koja će smanjiti koruptivne rizike i onemogućiti zloupotrebe. Sada je prilika da vodstva političkih stranaka prestanu voditi trgovačke pregovore o podjeli resora i pozicija, već da svu svoju pažnju usmjere na sadržaje i programe koji će omogućiti hitnu promjenu sustavu u cjelini', istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.