Obavijesti Video Pretražite Navigacija

TIH o korupciji u Hrvatskoj: Nikad bolje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prema indeksu percepcije korupcije (IPK) za 2007. manje korumpirana zemlja nego li je to bila lani, a s dosada najvećom ocjenom 4,1 napredovala je za pet mjesta i sada zauzima 64. mjesto među 179 zemalja.

Time je Hrvatska izašla iz društva afričkih zemalja i približila se zemljama Europske unije, rečeno je danas na predstavljanju godišnjeg izvješća Transparency Internationala Hrvatska (TIH), podružnice međunarodne organizacije za borbu protiv korupcije.

Pročitajte i ovo Snježana Bajan i Josipa Pleslić - 1 Sukob interesa Repovi afere Rimac - Zašto šuti glavna državna odvjetnica? "Očekujem od Turudića da poduzme odgovarajuće korake'' Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj"

Hrvatska su lani poslovni ljudi i analitičari međunarodnih
institucija, kao što su Svjetska banka Svjetski gospodarski forum, ocijenili s 3,4, a ove godine s 4,1, što je najviša ocjena od kada je 1999. prvi put obuhvaćena istraživanjem i kada je ocijenjena s 2,8.

Prema IPK, zemlje s višim stupnjem korupcije ocjenjuju se nižom ocjenom, pa je tako ocjena 1 namijenjena potpuno korumpiranim državama, a ocjena 10 zemljama bez korupcije.
Tom idealu tradicionalno su najbliže skandinavske države, pa su tako ovogodišnji pobjednici s ocjenom 9,4 Danska i Finska, a slijede ih Novi Zeland i Singapur.

Kao i prijašnjih godina na začelju su Somalija (1,4), Myanmar (1,4), Irak (1,5) i Haiti (1,6).

Za razliku od lani kada je bila u društvu afričkih i latinoameričkih zemalja, Hrvatskoj je sada ocijenjena kao Turska i Bugarska, za jedno mjesto je bolja od El Salvadora, a lošija od Tunisa, Poljske i Kube.

Od zemalja Europske unije jedino je Rumunjska s ocjenom 3,7 gora od Hrvatske.

Slovenija se s ocjenom 6,6 i 27. mjestom potvrdila kao
niskokorumpirana zemlja. Od tranzicijskih zemalja slijede je Mađarska (5,3) i Češka (5,2).

Srbija je zauzela 79. mjesto, dok Bosna i Hercegovina i Crna Gora dijele 84. mjesto.

Napomenuvši kako pojedini skandali nemaju značajnu ulogu na rangiranje neke zemlje u istraživanju IPK-a, predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović ocijenio je da je na najbolji dosadašnji rezultat Hrvatske utjecalo usvajanje nacionalnog antikorupcijskog programa koji se počeo provoditi, pooštravanje kazni za korupcijska nedjela, jačanje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) te formiranje novog Povjerenstva za sukob interesa.

Pozitivnim je istaknuo i što građani Hrvatske sve više uviđaju da je u njihovom interesu iskorijeniti korupciju jer jasno vide da je životni standard puno bolji što je država manje korumpirana te naglasio da je za daljnji napredak potrebno nastaviti sa započetim reformama i pridržavati se donesenih zakona.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene