Hrvatska je prepuna znamenitosti. Zbog njih, između ostalog, turisti i biraju našu zemlju za odmor. Odmor na obali jadranskoga mora ili na obalama rijeka, jednako je atraktivan. Reporterke Dnevnika Nove TV provjerile su jesu li i cijenom jednako dostupni.

Galerija Marina Bešić Đukarić Lina Dollar Odmarati na kopnu ili na moru? - 9 +7 Odmarati na kopnu ili na moru? - 8

Špica je sezone, sredina srpnja, i Hrvatska broji 600.000 turista, od kojih čak 594.000 se odmara na našoj obali. Na kontinentu je manja gužva, u Osječko-baranjskoj županiji trenutačno je 243 gosta, no u vrijeme rizika od zaraze koronavirusom to znači i veću sigurnost i mirniji odmor.

Vezani članci Male plaće Hrvata: Ilustracija - 2 Plaće u Hrvatskoj među najnižima u Europi - čak triput manje od irskih Ilustracija Jedan novozaraženi više nego jučer: Preminulo još sedam pacijenata

Kupanje po epidemiološkim pravilima, na gradskim plažama može se zaboraviti. Na plaži u Medulinu gotovo je nemoguće pronaći mjesto za ručnik sa metar i pol razmaka na svakoj strani. Temperatura zraka je preko 30, a more oko 24 stupnja.

Dunav i Drava nešto su hladniji, a temperature zraka iznad 30. Gužvi na plažama najviše je vikendom. Radnim danom, kao u Dražu, ručnik se može raširiti uz propisanu distancu.

Iz mora, direktno na tanjur možete dobiti oradu po 400, a škampe po 450 kuna za kilu. Bez vina riba ne ide. Litra malvazije 80 kuna.

Litra graševine na baranjskim vinskim cestama 80 kuna. I u restoranima cijene niže nego na obali. Fiš paprikaš je oko 60 kuna, a perkelt od soma 70. Bogata ponuda i mesnih specijaliteta.

"Marinirani vrat od crne svinje u umaku od šafrana. Ovakvo lijepo jelo možete pojesti već od 80 kuna“, kaže Damir Josić, ugostitelj.

Koliko duboko se poseže u džep ovisi o tome gdje ćemo spavati, u apartmanu, kampu ili hotelu. Najpopularniji je ipak privatni smještaj od 35 eura na noć.

Na istoku su najtraženije kuće za odmor i seoska imanja, a raspon cijena im je od 35 do 140 eura. Nema plavetnila, ali ima zelenih kanala, lopoča, a uskoro počinje i rika jelena.

Sva dodatna zabava košta. Pedalina su 70, a dječiji tobogan 50 kuna po satu. Jer što je ljetovanje sa samo suncem i morem.

Cijena ulaznice u Park prirode Kopački rit je 10 kuna po osobi, a za izleti između 65 i 200 kuna.

U Istri će četveročlana obitelj, koja uživa punim plućima, za vikend potrošiti od 4500 kuna na više.

Za vikend na kopnu ne treba duboko posezati u džep, jednoj četveročlanoj obitelji za sve troškove bit će dovoljno u prosjeku između 2500 i 3000 kuna

Ukusi se razlikuju, i svatko odabire ono što mu je po volji. Važno je ostati odgovoran, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju