Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve veći izazov

Sve je mirisalo na odličnu godinu, a onda - katastrofa: "Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi"

Aktualno Galerija Snijeg - 1 Snijeg - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Snijeg - 2 Snijeg - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Snijeg - 3 Snijeg - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Snijeg - 4 Galerija 1/4 >>
Borba s temperaturnim ekstremima ratarima i stočarima zadaje sve veće muke. Niske temperature u travnju, nakon tjedana nadprosječno toplog vremena mnoge urode su oštetile.

Vremenski ekstremi u Hrvatskoj ne popuštaju. Desetak centimetara snijega palo je u Gorskom kotaru S vremenskim šokovima sve teže se nose i stanovnici i priroda. Štete na voćkama već se vide, a priču za Dnevnik Nove TV donosi Katarina Jusić Mezga.

Borba proljeća i zime, zabjelile su se šume, ceste, procvjetali vrtovi, nasadi bobičastog voća.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor i Europski parlament Rezultati ankete Tko više doprinosi boljitku građana? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Aronija je u cvjetnim kuglicama što nam daje veliku nadu da neće ostavit posljedice velike, ali može se očekivat malo oštećenje lista", ispričala je vlasnica OPG-a Dijana Krepenc.

I prerano propupao ribiz zeleni se u bjelini, ako se to sad zaledi onda će to bit problem da, pucat će grane savijene pod mokrim, teškim snijegom.

"Sada već vidimo da se mijenja vrijeme da je više na ledenu kišu. To nije dobro, vidjet ćemo šta će se dogodit, ovi mladi izboji će sigurno stradat", kazala je Nataša Kozlica, vlasnica još jednog od pogođenih OPG-ova.

Velike temperaturne razlike

Još jučer je jabuka bila u svom punom cvatu s karakterističnim bijelo rozim cvjetovima. Danas je temperatura odradila svoje. Smeđi cvijet znači da prinosa ili neće biti u potpunosti ili će biti bitno smanjen.

Pročitajte i ovo Pismo kapetana Marka Bekavca Kriminalizaciji pomoraca Potresno pismo kapetana koji sedam mjeseci leži u zatvoru: "Nevin sam u pritvoru s ubojicama, teroristima, krijumčarima droge"

Jer razlike u temperaturi su goleme.

"Po 10 do 12 stupnja danas niža temperatura nego što je bila. Evo, danas ujutro smo imali 0,5 stupnjeva, sad je 2 sata 1,2 stupnja. I minusi su nažalost pristuni", požalio se Neno Štimac, mjeritelj Nacionalnog parka Risnjak.

Te promjene pčele itekako osjete. Sve je mirisalo na odličnu godinu.

"Pčele su se ranije razvile, izgledalo je da će bit sve u redu, sve je krenulo cvasti i onda da jednom je postalo, sad su niske temperature, puše, pada snijeg. Ovo je najgora situacija koja nam se mogla dogoditi, sad su i pčele malo usporile. To će ostavit posljedice i na zajednice i na količine meda koje će biti", rekla je  Jelena Milošević, vlasnica OPG-a.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Sve se, kaže Branimir, okrenulo. Još jučer je s blagom bio na livadi....

"Jučer na paši sad bleje, gledaju van, pustim ih van, nije im jasno, vraćaju se nazad u štalu", ispričao je.

Jer suživot s temperaturnim ekstremima u Gorskom kotaru postaje sve veći izazov.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene