Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hebrang najavio tužbu

'Želi me se diskvalificirati u utrci za Pantovčak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Andrija Hebrang oštro je danas odbacio tvrdnje kolumnista Jutarnjeg lista da je Hebrang u razgovoru za beogradski Nin 'pokazao neskriveno divljenje' za ustaškog zločinca Maksa Luburića, najavivši da će tužiti autora.

'Jergovićev tekst je vrlo sramotan, nemoralan, hazarderski i podmukao', rekao je Hebrang na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenivši da je Jergović tako pisao s namjerom da Hebranga diskvalificira kao predsjedničkog kandidata i prije nego je donio odluku hoće li se kandidirati u utrci za Pantovčak. 'Ovo je oskrvnjenje demokracije, Jergović pokušava lažima diskreditirati onoga koga ne želi vidjeti u predsjedničkoj utrci', kazao je Hebrang, prozivajući Jergovića za fašistoidne metode, jer je ga je, kaže, oklevetao i ugrozio njegovu životnu situaciju. Smatra i da Jergović takvim tekstom želi 'zabiti klin između HDZ-a i dijela koalicijskih partnera, pogotovu zastupnika srpske nacionalne manjine' te srušiti novu vladu.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde Svjetski sud Europskoj velesili stiže tužba: "Krši konvencije o genocidu i ratovanju" Slika nije dostupna završio i na sudu Prisluškivao suprugu dok je radila od kuće i zaradio 1,8 milijuna dolara: Novac mora vratiti, a žena ga je ostavila

>> 'Luburić je bio borac za hrvatske interese'

'Nisam pokazao simpatije za Luburića'

Hebrang kaže kako se radi o sramotnom, nemoralnom i podmuklom tekstu kojim ga se želi diskvalificirati i prije nego je donio odluku o utrci za Pantovčak Hebrang je odbacio da je u intervjuu za Nin pokazao simpatije za Luburića, naglasivši da je u tom razgovoru Luburića više puta nazvao zločincem, jer je riječ o zapovjedniku svih ustaških logora i 'najvećem zločincu poslije Pavelića'. Jergovića će tužiti jer mu je u tekstu pripisao 'psihopatologiju'. 'To je utuživo, jer znači da su moji birači svih ovih 20 godina glasali za psihopata', rekao je Hebrang, ističući kako će se rado odazvati psihijatrijskom vještačenju ako ga predloži Jergović. Kazao je kako će se s odvjetnicima konzultirati i oko tužbe protiv Jutarnjeg lista, ističući da Jergović takvo što nije mogao izvesti sam te da bi objektivna redakcija tražila njegov (Hebrangov) komentar, koji bi izišao zajedno s člankom.

'Izvrtio, citirao polovične rečenice, vadio iz konteksta'

Jergovića je optužio da je izvrtao, citirao polovične rečenice i vadio iz konteksta njegove riječi, a odlučno je odbacio bilo kakve simpatije prema Luburiću. 'Rekao sam da je Luburić zločinac i da je zaslužio najtežu kaznu. Ako je to simpatija, onda izražavam svoje najdublje simpatije prema autoru ovog klevetničkog teksta, gospodinu Jergoviću', naglasio je Hebrang. Potvrdio je da je rekao kako se Luburić borio za Hrvatsku. 'Borio se za zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku. Nije se borio za Somaliju', kazao je Hebrang. 'Neke očito smeta žestina kojom smo se okomili na komunističke zločine', zaključio je Hebrang, poručivši kako HDZ od sankcioniranja tih zločina i dostojnog pokopavanja žrtava neće odvratiti Jergovićev tekst, za koji kaže da će mu biti argument više da prihvati predsjedničku kandidaturu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene