Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi zbog spola

Strašan podatak: Među kirurzima tek 5% kirurginja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Statistike o broju žena koje obavljaju posao kirurga u Hrvatskoj poražavajuće su za sve kojima je stalo do ravnopravnosti žena - tek je svaki dvadeseti kirurg - kirurginja.

Posljedica je to razmišljanja da je posao kirurga fizički pretežak da bi ga obavljale pripadnice 'slabijeg spola', te kako ne ostavlja ženi dovoljno vremena za djecu i dom. Ali ljubav žena prema toj zahtjevnoj profesiji ipak je jača od bilo kakvih predrasuda.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno - osuđeni pedofil na slobodi - 5 čak se bio i zaposlio Umjesto iza rešetaka, osuđeni pedofil živio slobodno i opet ponovio kazneno djelo - Provjereno donosi priču o višestruko osuđenom silovatelju maloljetnika

Tako je doktorica Natalija Lučev prva žena kirurg u 120 godina rada Opće bolnice Zadar. Doktorica Petrović na kirurgiji radi već 13 godina, a doktorica Tomić je na specijalizaciji. Obje su dio vinkovačke opće bolnice, jedine u Hrvatskoj u kojoj je omjer kirurga i kirurginja pola-pola. Ali nisu svi promijenili način razmišljanja. To je očito iz strašnog podatka da je među kirurzima tek 5% kirurginja. Od liječnika na specijalizaciji iz svih područja medicine čak 61% su žene. Zato i nije jasno zašto tolika prevlast muškaraca u kirurgiji.

'Godinama se govori da je kirurgija profesija koje najmanje pušta žene. Čak je bilo govora da u nekim bolnicama šefovi kirurgije govore da će samo preko njih mrtvih žene moći postati kirurginje', tvrdi Rada borić iz Centra za ženske studije.

Doktorice znaju i do 6 sati u komadu operirati i stajati nad pacijentom uz punu koncentraciju. Sve je to dio klasičnog cjelodnevnog dežurstva otkrivaju za Provjereno.

I vinkovačke kirurginje su majke. Još jedan od dokaza da se obiteljski i profesionalni život mogu uskladiti. Iako im vrata kirurgije nisu uvijek bila širom otvorena, zbog velike želje i čvrstog stava svoj put su, ipak, pronašle.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene