Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Statistike o broju žena koje obavljaju posao kirurga u Hrvatskoj poražavajuće su za sve kojima je stalo do ravnopravnosti žena - tek je svaki dvadeseti kirurg - kirurginja.


Posljedica je to razmišljanja da je posao kirurga fizički pretežak da bi ga obavljale pripadnice 'slabijeg spola', te kako ne ostavlja ženi dovoljno vremena za djecu i dom. Ali ljubav žena prema toj zahtjevnoj profesiji ipak je jača od bilo kakvih predrasuda.

Vezani članci Tomislav Baotić - 3 Šef humanitarne udruge potrošio novac na kocku, drogu i ku*ve: ''Pa, je l' ima srca ikakvog uopće, je l' ima kamen u sebi..." Šef humanitarne udruge potrošio novac od dobrotvorne akcije - 5 Šef humanitarne udruge spiskao novac od dobrotvorne akcije: ''Da, potrošio sam ga na kocku, drogu i ku*ve''

Tako je doktorica Natalija Lučev prva žena kirurg u 120 godina rada Opće bolnice Zadar. Doktorica Petrović na kirurgiji radi već 13 godina, a doktorica Tomić je na specijalizaciji. Obje su dio vinkovačke opće bolnice, jedine u Hrvatskoj u kojoj je omjer kirurga i kirurginja pola-pola. Ali nisu svi promijenili način razmišljanja. To je očito iz strašnog podatka da je među kirurzima tek 5% kirurginja. Od liječnika na specijalizaciji iz svih područja medicine čak 61% su žene. Zato i nije jasno zašto tolika prevlast muškaraca u kirurgiji.

'Godinama se govori da je kirurgija profesija koje najmanje pušta žene. Čak je bilo govora da u nekim bolnicama šefovi kirurgije govore da će samo preko njih mrtvih žene moći postati kirurginje', tvrdi Rada borić iz Centra za ženske studije.

Doktorice znaju i do 6 sati u komadu operirati i stajati nad pacijentom uz punu koncentraciju. Sve je to dio klasičnog cjelodnevnog dežurstva otkrivaju za Provjereno.

I vinkovačke kirurginje su majke. Još jedan od dokaza da se obiteljski i profesionalni život mogu uskladiti. Iako im vrata kirurgije nisu uvijek bila širom otvorena, zbog velike želje i čvrstog stava svoj put su, ipak, pronašle.